Vlada: Crnogorski vojnici doprinijeli očuvanju mira u svijetu

Pripadnici Vojske su bili angažovani u misiji "Resolute Support" u Avganistanu, operaciji Evropske unije "ATALANTA" u vodama Indijskog okeana, misiji "EUTM" u Maliju i misiji "MINURSO" u Zapadnoj Sahari
96 pregleda 10 komentar(a)
Duško Marković, Vojska Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Vojska Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.03.2018. 13:25h

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) učestvovali su prošle godine u četiri međunarodne misije i time doprinijeli očuvanja mira u svijetu.

"Vojska je prepoznata i uvažena kao pouzdan partner”, navodi se u Izvještaju o stanju VCG za 2017. godinu koju je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Pripadnici Vojske su bili angažovani u misiji "Resolute Support" u Avganistanu, operaciji Evropske unije "ATALANTA" u vodama Indijskog okeana, misiji "EUTM" u Maliju i misiji "MINURSO" u Zapadnoj Sahari.

Ukupni troškovi učešća iznosili su 1,1 million eura.

Vojsku je najviše koštalo angažovanje u misiji u Avganistanu, 841,6 hiljada eura.

Za učešće u misiji "ATALANTA" izdvojeno je 169,2 hiljade eura, misiji “EUTM”, 53,2 hiljade i misiji “MINURSO” 44,1 hiljada eura.

U pripremama pripadnika Vojske za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, kako se navodi u izvještaju, posebna pažnja je posvećena poštovanju kriterijuma za popunu, obuku i opremanje.

Resolute Support" je misija koja je, kao formalni nastavak misije “ISAF”, uspostavljena od 01. januara 2015. godine na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U misiji "Resolute Support" prošle godine bila su angažovana tri crnogorska kontingenta.

U misiji je trenutno angažovan VII kontingent, koji je svoje angažovanje započeo 02. septembra 2017. godine, a smjena sa VIII kontingentom je planirana za sredinu marta 2018. godine.

Do sada je, ukupno 16 kontingenata Vojske bilo angažovano u misijama u "ISAF" i "Resolute Support" u Avganistanu, sa ukupno 418 pripadnika, što predstavlja 21% ukupnog brojnog stanja Vojske.

Komanda operacije"ATALANTA" je smještena u Nortvudu kod Londona,a brodovi pomorskih snaga EU NAVFOR angažuju se u vodama Indijskog okeana, težišno u blizini Somalije.

U Komandi u Nortvudu u Velikoj Britaniji angažovan je jedan pripadnik Mornarice VCG, čije angažovanje traje do godinu dana.

Evropska unija je 18. februara 2013. godine započela misiju obuke Oružanih snaga Republike Mali, koju čine 23 zemlje Unije, Crna Gora, Gruzija, Moldavija, Srbija i Švajcarska.

Prošle godine VCG je angažovala tri oficira u misiji "EUTM", na dužnosti vođe logističkog instruktorskog tima za obuku jedinica oružanih snaga Republike Mali.

Prošle godine, crogorska Vojska je angažovala četiri oficira u misiji "MINURSO", na dužnosti posmatrača Ujedinjenih nacija.

Dva oficira su angažman u misiji završili 26. novembra i 31. decembra 2017. godine dok su dva oficira upućena u misiju 21. decembra 2017. godine.

U Izvještaju se navodi da tokom angažovanja pripadnika Vojske u misijama i operacijama nije bilo napada ili drugog oblika njihovog ugrožavanja bezbjednosti.

"Takođe nije bilo ni pojava povređivanja niti drugog oblika narušavanja njihovog zdravstvenog stanja", piše u dokumentu.

Bonus video: