Od Opštine Berane zatraženo da obustave gradnju Centra za kulturu

Oni u pismu kažu da su iz “Vijesti” saznali da je na zahtjev Opštine Berane Vlada donijela Odluku o izradi DUP-a “Lijeva obala Lima”, gdje se nalazi tridesetak objekata male privrede koji su izgrađeni prije trideset godina i zatražili prijem kod predsjednika opštine
1534 pregleda 1 komentar(a)
Stara zgrada Centra za kulturu Berane, Foto: Tufik Softić
Stara zgrada Centra za kulturu Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 11.12.2019. 10:40h

Vlasnici privremenih objekata na lokaciji pored gradskog mosta Niko Strugar u Beranama usprotivili su se izgradnji Centra za kulturu na, kako kažu, njihovoj lokaciji i zatražili od beranske lokalne uprave da obustavi sve dalje aktivnosti u pravcu rušenja tih objekata dok Vlada ne usvoji Detaljni urbanistički plan (DUP).

Oni u pismu kažu da su iz “Vijesti” saznali da je na zahtjev Opštine Berane Vlada donijela Odluku o izradi DUP-a “Lijeva obala Lima”, gdje se nalazi tridesetak objekata male privrede koji su izgrađeni prije trideset godina i zatražili prijem kod predsjednika opštine.

“Primili su nas predsjednik, potpredsjednik i dva načelnika nadležnih sekretarijata koji su nam, birokratski hladno, saopštili svoje namjere, ne govoreći nam o potrebi izrade DUP-a za koju smo saznali iz novina”, kažu oni.

Prema njihovom mišljenju, radi se o “veoma kompleksnom i komplikovanom poduhvatu”.

“Apsolutno se protivimo ovakvim namjerama i pozdravljamo odluku Vlade da se pristupi izradi novog DUP-a”, pišu beranski preduzetnici. Oni tvrde da njihova namjera nije da spore pravo Opštine da predlaže lokacije za nove objekte i da iznosi svoje mišljenje o tome.

“Naprotiv, to smatramo veoma legitimnim, međutim, u skladu je sa zakonom da i sve zainteresovane strane u postupku, kao i svaki građanin ima to isto pravo”, kažu vlasnici privremenih objekata. Oni posebno ističu da je stav nadležnog sekretarijata da DUP postoji i da se sada radi samo njegova izmjena je u koliziji sa odlukom Vlade u kojoj se ne pominje nikakva izmjena već se nedvosmisleno radi o izradi novog DUP-a.

“Zbog svega toga, smatramo razumnim da ovim putem pozovemo sve nadležne organe Opštine da su se stekli svi potrebni uslovi da obustave sve dalje aktivnosti za rušenje naših objekata do završetka novog DUP-a i njegovog usvajanja od Vlade”, zaključuju vlasnici.

Bonus video: