Neće dozvoliti gašenje pijace

Svi su jedva čekali otvaranje Tržnog centra vjerujući da će sa njim i pijaci svanuti bolji dani
1976 pregleda 0 komentar(a)
Pijačni prodavci, Foto: Svetlana Mandić
Pijačni prodavci, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.12.2019. 19:06h

Sa jedne strane nikšićke pijace veliki broj građana koji je, zajedno sa predstavnicima gradskog „establišmenta“, došao da svečano obilježi otvaranje Tržnog centra, zdanja koje se gradilo petnaestak godina. Sa druge strane nezadovoljni pijačni prodavci sa parolama i prekrivenom robom kako bi nadležnima poručili da neće dozvoliti „gašenje pijace, ali ni postavljanje rešetki“.

„Prvo se govorilo da će biti kao neki paravani na spuštanje koje će staviti oko naših tezgi, a umjesto toga donijeli su nam rešetke. Pa nismo mi u Spužu, a nismo ni majmuni da nas stavljaju iza rešetki”, ozlojeđeno je kazao Zifo Hodžić.

Zifro Hodžić
Zifro Hodžić(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je objasnio rešetke koje bi se nalazile na tezgama radnici su pokušali da postave dva-tri puta, ali su ih u tome spriječili zakupci.

Prema riječima Željke Joković, koja 30 godina prodaje na pijaci svoje proizvode iz Župe, svi su jedva čekali otvaranje Tržnog centra vjerujući da će sa njim i pijaci svanuti bolji dani.

Željka Joković
Željka Joković(Foto: Svetlana Mandić)

“U Tržnom centru su stavili 19 stolova gdje možemo izlagati samo voće i povrće, dok su mliječni proizvodi na drugom mjestu. Ako donesem i voće i povrće i mliječne proizvode treba da platim za dva dijela i da se ‘prepolovim’ na dva dijela da bih mogla da prodam moj proizvod. Sa ove pijace sam podigla djecu i školovala ih, a šta sada”, pitala je Joković.

Prodavci su se više puta obraćali čelnim ljudima Opštine Nikšić tražeći od njih odgovor da li će pijaca, zbog otvaranja Tržog centra, biti zatvorena, Odgovor mjesecima uzalud čekaju.

“Niko nam ništa faktički nije rekao, na dopise nijesu dostojanstveno odgovorili i niko nije došao da nam objasni šta planiraju i da nas pitaju da li smo predloženim zadovoljni ili ne. Kako smo saznali u drugom dijelu planiraju da maknu stolove, nastrešica da ostane, a čim tezge maknu sa pijacom je gotovo. Očekujemo da će puštanje prolaza kroz Tržni centar donijeti boljitak ovoj pijaci, da će početi da radi kao što je nekada radila. Mi smo 15 godina bili zatvoreni, samo na jedna vrata se moglo ući i izaći, a to nije tržnica. Oni su je tada uništili. Kada je ova pijaca imala 30.000 eura mjesečnih prihoda nije im valjala. Ona je bila najljepša pijaca u bivšoj Jugoslaviji. I dan danas je simbol grada, a oni su je pola uzeli, sa pola pluća diše. Borimo se da simbol grada ostane”, poručio je Hodžić.

Prema riječima Željke Joković pijaca je postala nerentabilna zbog ulične prodaje, a ne zbog njih koji pokušavaju da zarade koru hljeba.

“Sada ne može biti rentabilna kad su dozvolili uličnu prodaju. Ja ne mogu svoj proizvod da prodajem ni sa trotoara ni sa ulice, zna se gdje se prodaju. Treba svi da branimo ovu pijacu jer nam svima treba i svima nam valja”, poručila je Joković.

Pijaca u Nikšiću
Pijaca u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Nevenka Zeković je čestitala otvaranje Tržnog centra i poručila da će prodavci i dalje “čuvati pijacu”, ali da neće dozvoliti postavljanje rešetki.

“Mi nijesmo majmuni, mi smo ljudi, normalni građani koji se ovdje muče za tu koru hljeba, Nijesmo ovdje da se bogatimo, samo da preživimo”, poručila je Zeković.

Pijaca u sklopu tržnog centra
Pijaca u sklopu tržnog centra(Foto: Svetlana Mandić)

Bonus video: