“Novac od partijskog zapošljavanja treba usmjeriti na dječije udžbenike"

Besplatni udžbenici za podgoričke osnovce, ako vlast prihvati predlog URA

Iz URA predložili izmjene predloga budžeta Glavnog grada za 2020. i tvrde da njihova računica ne narušava planirani ukupni obim izdataka
2647 pregleda 11 komentar(a)
U Podgorici je preko 22.000 đaka osnovnih škola, Foto: Luka Zeković
U Podgorici je preko 22.000 đaka osnovnih škola, Foto: Luka Zeković

Poput osnovaca u Beranama, Plužinama, Šavniku i Budvi, i svi podgorički bi u naredne dvije godine dobili besplatne udžbenike, ako Skupština Glavnog grada usvoji predlog Građanskog pokreta URA.

Prema inicijativi i amandmanima na predlog budžeta Podgorice za 2020. koje je u petak podnio odbornik te partije i izvršni direktor Zoran Mikić, takva praksa bi se uvodila fazno - u školskoj 2020/21. godini bili bi obezbijeđeni besplatni udžbenici za đake od prvog do petog razreda, a godinu kasnije za sve.

U Podgorici, podsjećaju iz te partije, ima 22.126 učenika osnovnih škola.

Za kupovinu udžbenika i školskog pribora, kako se navodi u amandmanima i predlogu URA, Glavni grad bi trebalo da odvoji 560.000 eura.

“Ustav Crne Gore u članu 75 propisuje da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. U praksi imamo situaciju da je osnovno obrazovanje besplatno samo na papiru. Kupovina udžbenika predstavlja veliki izdatak za kućni budžet i teret za roditelje, posebno roditelje sa više djece, imajući u vidu da cijena kompleta udžbenika zavisno od razreda koji dijete pohađa iznosi od 39,80 do 94,20 eura”, kazao je Mikić “Vijestima”.

U tu cijenu, kako je dodao, ne spada školski pribor i zbog toga “velikom broju roditelja septembar i početak školske godine teško padaju”.

Besplatne udžbenike za sve osnovce ranije su obezbijedile opštine Budva, Plužine i Berane.

U Budvi je za đake svih devet razreda osnovnih škola “Stefan Mitrov Ljubiša”, “Druga osnovna škola” i petrovačku “Mirko Srzentić”, u ovoj školskoj godini opredijeljeno 146 hiljada eura.

Budžetom Opštine Berane ove godine izdvojeno je 120.000 eura za nabavku novih i zamjenu dijela starih udžbenika. Akcijom je obuhvaćeno 2.929 učenika.

Đaci u Plužinama besplatne knjige dobijaju od 2016. godine, a u toj sjevernoj opštini prvaci dobijaju i đačke torbe. Za ovu školsku godinu, Opština je za tu namjenu opredijelila oko 15 hiljada eura.

“Opštine u kojima je opozicija na vlasti godinama unazad obezbjeđuju besplatne udžbenike za sve učenike... Čak i opštine sa sjevera finansijski mnogo slabije od Podgorice, poput Berana i Plužina, u kojima je takođe opozicija na vlasti, obezbjeđuju besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih škola”, kazao je Mikić. Prema njegovim riječima, usvajanjem amandmana koji predlaže URA, “Glavni grad bi nastavio sa dobrom praksom drugih opština”.

“Obaveza Glavnog grada je da brine o budućim generacijama i da ulažemo u znanje. U saradnji sa resornim Ministarstvom prosvjete treba izraditi modele da besplatni udžbenici budu trajno rješenje na nivou čitave države”, rekao je izvršni direktor URA.

U toj partiji, kako je dodao, smatraju da novca za realizaciju inicijative ima i da to “nije i ne može biti prihvatljiv izgovor”.

“Novac od partijskog zapošljavanja treba usmjeriti na dječije udžbenike. Takođe je nedopustivo da novcem svih građana Glavnog grada iz budžeta pomažemo gradska preduzeća poput Vodovoda ili Parking servisa, koji imaju sopstvene prihode koji su im dovoljni za normalno funkcionisanje”, ocijenio je Mikić. URA je, podsjetili su iz te partije, ranije predložila da se vrati dječiji dodatak.

“Zalagaćemo se da sva djeca u Crnoj Gori imaju ravnopravan status i besplatno osnovno obrazovanje”, kazao je Mikić i dodao da će slične inicijative uputiti i u drugim opštinama.

Prema podacima Udruženja Roditelji za školsku 2018/2019. godinu, većina opština obezbjeđivala je besplatne udžbenike samo za prvake.

Tri opštine uopšte nijesu obezbjeđivale udžbenike, a dvije nijesu imale donijetu odluku u vezi sa tim pitanjem. Jedna opština obezbjeđuje besplatne udžbenike za prva tri razreda osnovne škole.

Da nije Mugošinih afera, para bi bilo za pola vijeka

Da država i Glavni grad nisu izgubili najmanje 70 miliona u sporovima u aferama “KAP”, “Bazar”, “Carine”, “KIPS”... čiji je glavni akter bivši gradonačelnik Miomir Mugoša, svi osnovci u Podgorici mogli su imati besplatne knjige u narednih pola vijeka, poručili su iz GP URA.

“Za iznos od 155 miliona, koliko Vlada ulaže u Montenegro Airlines, mogli smo obezbijediti besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u čitavoj državi za narednih 35 godina”, računica je te partije.

Manje novca za Vodovod i Parking, plate, honorare...

Troškovi za nabavku udžbenika, kako se navodi u amandmanima GP URA, ne bi povećali budžet Glavnog grada, jer su iz te partije u istom iznosu (560 hiljada eura) predložili i smanjenje izdataka. Predloženo je, pored ostalog, da u 2020. rashodi na ime transfera privrednim društvima bude smanjena za 170.000. Od toga, predlog je da 30.000, odnosno 80.000 eura manje, bude uplaćeno preduzećima Parking servis i Vodovod.

Iz URA su predložili i smanjenje rashoda po osnovu zarada i doprinosa za zaposlene u Glavnom gradu za 80 hiljada eura.

Podsjetili su na plan optimizacije javne uprave do 2020. godine i da nakon optimizacije “nema potrebe za novim zapošljavanjima”. Predložili su i 30.000 manje za troškove komunikacije, 280 hiljada manje za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu.

“Treba prekinuti sa praksom da se angažuju spoljni saradnici, umjesto da te poslove odrađuju kompetentni ljudi zaposleni u opštini”.