Nata Marković i Ana Đukanović legalizaciju čekaju godinu i po

Sekretarijatu je u zakonskom roku podneseno gotovo 13 hiljada zahtjeva, ali je prema sajtu malo onih koji su do sada dobili zeleno svjetlo da legalizuju divlju gradnju
4901 pregleda 1 komentar(a)
Premijerova supruga kupila nelegalnu kuću u Pričelju, Foto: Vijesti
Premijerova supruga kupila nelegalnu kuću u Pričelju, Foto: Vijesti

Podgorički Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj ni nakon gotovo godinu i po nije odgovorio na zahtjeve Nate Marković, supruge premijera Duška Markovića, za legalizaciju porodične kuće.

Ona je zahtjev za legalizaciju kuće u Pričelju od 120 kvadrata i pomoćnog objekta od 32 metra kvadratna podnijela još 6. jula prošle godine.

Ana Đukanović
Ana Đukanović (arhiva)(Foto: Luka Zeković)

Mjesec duže, zahtjev za legalizaciju vikendice na Veruši čeka i advokatica Ana Đukanović, sestra premijera Mila Đukanovića. Prema zvaničnom sajtu Sekretarijata, u toku je odlučivanje o oba zahtjeva.

Sekretarijatu je u zakonskom roku podneseno gotovo 13 hiljada zahtjeva, ali je prema sajtu malo onih koji su do sada dobili zeleno svjetlo da legalizuju divlju gradnju.

U premijerovom imovinskom kartonu piše da je kuća koju njegova supruga namjerava da legalizuje - kupljena. U listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid navodi se da je riječ o garaži od 27 kvadrata u suterenu, stambenog prostora od 103 kvadrata u prizemlju kuće i pomoćnoj zgradi od 32 kvadrata, za šta ne postoji građevinska dozvola. Markovićeva je vlasnica i dvorišta od 500 kvadrata i, kako piše u katastarskoj evidenciji, dvije livade od po 530 i 928 kvadrata.

Da postoji objekat na toj parceli, u katastru je upisano 3. jula prošle godine, a Markovićeva je tri dana kasnije podnijela zahtjev za legalizaciju.

U imovinskom kartonu premijera navodi se da je njegova supruga vlasnica kuće od 61+40 kvadrata, koju je kupila na kredit, kao i zemljišta od 2.049 metara kvadratnih.

Markovićeva je bila vlasnica i vikendice od 150 kvadrata i zemljišta od oko 400 metara kvadratnih, a njen suprug je početkom novembra 2017. prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da je tu nekretninu prodala.

Ona je zaposlena u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i mjesečno zarađuje oko 1.700 eura.

Kako se navodi na sajtu Sekretarijata za prostorno planiranje, zahtjev za legalizaciju vikendice na Veruši advokatica Đukanović je podnijela početkom juna prošle godine, a obrada je još u toku. Prema katastarskoj evidenciji, izgrađeno je 28 metara kvadratnih više nego što dozvoljeno građevinskom dozvolom, dok pomoćna zgrada od osam kvadrata nema građevinsku dozvolu. Taj teret upisan je 13. septembra prošle godine u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Riječ je o prizemnoj zgradi sa potkrovljem. U prizemlju je, kako stoji u katastru, stembeni prostor od 46 kvadrata, a u potkrovlju još 44 metra kvadratna.

Đukanovićeva je vlasnica i 314 kvadrata neplodne zemlje na Veruši. “Objekat broj 1 (zgrada za odmor) prekoračenje dozvole za 28 kvadrata. Objekat 2 (pomoćna zgrada) nema dozvolu“, navodi se u katastarskoj evidenciji.

Na nekretninama Đukanovićeve, u katastarskoj evidenciji još od septembra 2009. stoji zabilježba o neutvrđenom pravu svojine, jer “stranka se nije odazvala uredno dostavljenom pozivu, a provjerom podataka je utvrđeno da nije evidentirana u katastarskom operatu KO Veruša“.

Bonus video: