Herceg Novi: U nedjelju obilazak zanimljivosti sela Kameno

„Nakon Kotobilja i podsjećanja na Kotobiljski bitku, presudnog događaja za oslobođenje zapadne Boke, idemo pješačkim putem na Tajno brdo (490 m) i njegove vojne položaje, korištene kroz vreme austrougarske vlasti, preko Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, pa sve do kraja SRJ"
340 pregleda 0 komentar(a)
đevojačke grede, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
đevojačke grede, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 02.03.2018. 13:54h

U okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, u nedjlju je planiran obilazakndio zanimljivosti sela Kameno: Tajno brdo, Šilobod i Đevojačke grede i crkvu Sv. Jovana. Okupljanje je na odmorištu „Kotobiljski izvor“, u nedelju, 4. marta, u 10 sati . Organizatori su NVO „Eko Boka i MZ Kameno-Žlijebi.

„Nakon Kotobilja i podsjećanja na Kotobiljski bitku, presudnog događaja za oslobođenje zapadne Boke, idemo pješačkim putem na Tajno brdo (490 m) i njegove vojne položaje, korištene kroz vreme austrougarske vlasti, preko Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, pa sve do kraja SRJ. Tajno brdo je zaštićeno kulturno dobro i odličan vidikovac. Zatim silazimo u sjeverno podnožje Tajnog brda, mjesto u okviru istog vojnog kompleksa, sa obilaskom austrougarskih tunela, ukopanih u samo brdo, ali i podzemnog betonskog skloništa, izvedenog daleko grandioznije i monumentalnije, rađenog u doba SFRJ. Pravljeno je da odoli najmoćnijoj vojnoj tehnici toga doba. Sastoji se od komplikovanog i potpuno autonomnog sistema prostorija različite namjene, uključujući prostranu komandnu sobu, spavaonicu, sopstveni rezervoar vode, sistem za ventilaciju i prečišćavanje zraka, sanitarne prostorije „ navodi Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Slijedi penjanje na brdo Šilobod, na kome su bili vojni objekti još Ilira.Ilira. U blizini se nalazi i arheološki lokalitet Đevojačke grede, sa nekoliko ilirskih tumula, mjesta sahranjivanja seoskog stanovništva ovog kraja u vremenu prije dolaska Rima.

Zadnja planirana destinacija je Crkva Sv. Jovana na Kamenom, skladno kameno zdanje sa prostranom portom i nedavno renoviranom crkvenom kućom, mjestom održavanja Sajma domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa.

Koordinator programa „Orjen, planina kraj mora“,je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Bonus video: