Ministarstvo javne uprave dio Evropske mreže

Pristupanje ovoj mreži značajna je potvrda Evropske unije priznavanju rezultata Vlade Crne Gore u ovoj oblasti
536 pregleda 1 komentar(a)
Ministarka Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ministarka Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Ministarstvo javne uprave (MJU) postalo je dio Evropske mreže javne uprave (EUPAN) u svojstvu zemlje posmatrača.

Iz MJU su kazali da je na sastanku EUPAN radne grupe generalnih direktora, koji je održan u Helsinkiju, razmatrana inicijativa za pristupanje Crne Gore toj asocijaciji.

„EUPAN je evropska mreža javne uprave koju čine predstavnici država, generalni direktori, odgovorni za javnu upravu u državama članicama Evropske unije, Evropskoj komisiji i zemljama posmatračima“, naveli su iz MJU.

Kako su objasnili, glavni cilj mreže je uspostavljanje i dalje unapređenje saradnje između evropskih javnih uprava, usmjerenih na jasne rezultate i efikasan način izbora tema saglasno prioritetima.

„Jedinstvenost EUPAN-a je u njegovoj ulozi da olakša razmjenu mišljenja, iskustava, i najboljih praksi, kao i da podstiče razvoj zajedničkih alata, aktivnosti i vizija“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da je cilj EUPAN da doprinosi efikasnoj i kvalitetnoj javnoj administraciji koja je u skladu s potrebama i očekivanjima njihovih građana.

Prema njihovim riječima, jedinstvenost i snaga EUPAN-a je u njegovoj neformalnosti i objedinjavanju kulturne i strukturalne raznolikosti javnih uprava u Evropi, uz naglašen doprinos postepenom stvaranju evropskog administrativnog prostora.

"Pristupanje ovoj mreži značajna je potvrda Evropske unije priznavanju rezultata Vlade Crne Gore u ovoj oblasti, imajući u vidu izuzetno važan doprinos EUPAN-a cjelokupnom procesu reforme javne uprave", zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: