Osnovci ukrali dnevnike iz škole

Učenici polomili prozore kako bi ušli u zbornicu. O incidentu obavještena policija, dnevnici vraćeni juče popodne
19233 pregleda 8 komentar(a)
Škola će izreći vaspitnu mjeru učenicima, Foto: Luka Zeković
Škola će izreći vaspitnu mjeru učenicima, Foto: Luka Zeković

Dva učenika starijih razreda podgoričke osnovne škole “Vlado Milić” ukrali su desetak dnevnika iz te obrazovne ustanove, zbog čega je intervenisala i policija.

Odjeljenski dnevnici juče su vraćeni u školu i navodno nijesu oštećeni.

Maloljetnici su, tvrde izvori “Vijesti” prije nekoliko dana polomili prozore škole, ušli u zbornicu i iz nje odnijeli školske dnevnike.

Iz škole, ali i Ministarstva prosvjete, potvrdili su da se desio incident i istakli da su preduzete mjere.

“Potvrđujem informaciju da su dnevnici ukradeni, i u međuvremenu pronađeni zahvaljujući reakciji škole i u saradnji sa policijom”, kazala je direktorica škole Biljana Ćulafić.

Ona je istakla da će učenicima koji su na ovaj način teže povrijedili svoje dužnosti biti izrečene adekvatne vaspitne mjere, prema Pravilniku o načinu i postupku dodjeljivanja nagrada i vaspitnim mjerama za učenike osnovne škole.

Iz Ministarstva prosvjete odgovorili su da očekuju sve mjere iz nadležnosti ove ustanove.

“Škola je u takvim slučajevima prva pozvana da preduzima mjere iz svoje nadležnosti, a što je, kako smo informisani, i učinila”, piše u odgovoru Ministarstva.

Prema Pravilniku, učenici odgovaraju za teže povrede dužnosti ako namjerno unište i oštete opremu škole, ukradu imovinu, ispravljaju i upisuju ocjene u evidenciji škole, ali i uništavaju i falsifikuju javne isprave koje izdaje škola.

Ovo nije prvi put da maloljetnici ukradu školske dnevnike. Tivatska policija je u maju prošle godine pokrenula istragu jer su iz tivatske Srednje mješovite škole “Mladost” nestala dva dnevnika. “Vijesti” su tada objavile da su nadzorne kamere u školi zabilježile da je maskirana osoba provalila u školu i iz zbornice odnijela dva dnevnika odjeljenja prvih razreda.

Prije osam godina, sličan incident desio se u kolašinskoj gimnaziji “Braća Selić”, kada je ukradeno svih 16 odjeljenjskih dnevnika.

Iste godine, iz ulcinjske srednje škole “Bratstvo i Jedinstvo” ukradeno je petnaestak dnevnika, koje je maskirani provalnik kasnije zapalio u blizini te ustanove.

Godinu ranije, iz podgoričke osnovne škole “Dragiša Ivanović” maskirana osoba je oko tri sata ujutru iz zbornice iznijela šest dnevnika osmog i jedan devetog razreda, a potom ih zapalila.

Više roditelja “Vijestima” je juče kazalo da bi škole trebalo da pooštre kazne za ovakve učenike, ali i uvedu video nadzor i obavezne stražare koji će i noću čuvati školsku imovinu.

Učenici polomili stolice, djeca čas provela sjedeći na torbama

A u drugoj podgoričkoj školi “Dragiša Ivanović” učenici su juče navodno na jednom času morali da sjede na školskim torbama, jer je nekoliko dana ranije navodno polomljeno nekoliko stolica.

Ogorčeni roditelji nijesu željeli zvanično da govore o ovom slučaju, dok “Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa direktorom Nikom Raičevićem.

Bonus video: