Tivat nemoćan da spriječi gradnju

Aktuelni Zakon usvojen je krajem septembra 2017. a predviđa obavezu da država donese novi Prostorni, te Plan generalne regulacije Crne Gore u roku od 36 mjeseci
5585 pregleda 0 komentar(a)
Tivat poprima obrise Budve, Foto: Siniša Luković
Tivat poprima obrise Budve, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat produžiće važenje svojoj aktuelnoj lokalnoj prostorno-plansko dokumentaciji na neodređeni rok, jer država do sada još nije donijela osnovne planske dokumente iz važećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - Prostorni i Plan generalne regulacije Crne Gore.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice lokalnog parlamenta u Tivtu koja će se održati u petak je čak 31 odluka o izmjenama i dopunama važećih odluka o lokalnoj postorno-planskoj dokumentaciji, uključujuči tu i glavni, Prostorno-urbanistički plan Tivta (PUP) koji je trebalo da važi do 2020. godine, 17 važećih detaljnih urbanističkih planova, kao i čitav niz manjih, tzv. urbanističkih projekata. Svim tim dokumentima primjena će se podužiti, kako stoji u predlozima koji idu pred odbornike - “do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore”.

Aktuelni Zakon usvojen je krajem septembra 2017. a predviđa obavezu da država donese novi Prostorni, te Plan generalne regulacije Crne Gore u roku od 36 mjeseci. Odluka o izradi tih planova na Vladi je zvanično donesena tek krajem prošle godine, a njih javnost do sada nije vidjela čak ni u formi nacrta, pa je neizvjesno kada će novi prostorni i plan generalne regulacije koji bi trebalo da važe do 2040. godine uopšte biti usvojeni. Država je već značajno probila i rok od šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog zakona da donese novi orto-foto snimak teritorije Crne Gore koji je osnova za proces legalizacije bespravnih objekata, a koji je takođe bio jedna od fokalnih tačaka zakona. U Tivtu je podneseno čak 2.075 zahtjeva za legalizaciju divlje podignutih objekata, ali se veliki broj njih ne može riješiti bez donošenja Plana generalne regulacije.

To, uz činjenicu da je novi zakon donio i znatno jednostavniju proceduru za investitore da počnu gradnju objekata, jer je ukinuo izdavanje klasičnih građevinskih dozvola, kao i potpuno neefikasan rad građevinsko-urbanističke inspekcije MORT-a, u kojoj su u međuvremenu otkriveni i veliki korupcionaški skandali, doveo je do toga da Tivat u posljednjih godinu-dvije, brzo poprima obrise Budve - kao dosadašnjeg oličenja uništavanja prostora pretjeranom i divljom gradnjom. Opština to, zbog toga što su joj svi instrumenti odlučivanja i kontrole uzeti iz ruku, može samo nijemo da posmatra i povremeno se oglasi rijetkim negodovanjem nekog od lokalnih funkcionera..

Vuksanović promijenio stav, Forca bila protiv

Odlučujući, 41. glas za usvajanje u Skupštini krajem septembra 2017. aktuelnog Zakona tada je došao od poslanika HGI, Tivćanina Adrijana Vuksanovića koji se prethodno protivio ovom kontroverznom zakonskom rješenju. Vuksanović je, ipak, noć prije glasanja u parlamnetu, drastično promijenio stav i podržao zakon koji je, ukinuvši građevinske dozvole i potpuno centralizujući oblast planiranja i zaštite prostora u Crnoj Gori, opštine pretvorio u nijeme svjedoke razaranja vlastitog prostora i njegovog nepovratnog trošenja pretjeranom gradnjom.

„Glasaćemo za ovaj zakon kako bismo mu dali šansu, kako bismo dali šansu jednom novom modalititetu upravljanju prostora vodeći računa kako se on sprovodi”, rekao je tada Vuksanović, ističući da je glavna tačka sporenja bila smanjenje nadležnosti lokalne samuprave i povećanje centralizacije.

Jedina članica vladajuće koalicije koja tada nije podržala ovaj Zakon bila je Forca, čiji je poslanik Genci Nimanbegu kazao da je on za njih neprihvatljiv jer “derogira prava koja sada imaju lokalne samouprave.”

Bonus video: