Šoć: Vukčević ostavkom verifikovao nelegitimnost Sudskog savjeta

Vukčević je podnio ostavku na funkciju predsjednika Sudskog savjeta, jer, kako je obrazložio, nijesu izabrani članovi tog tijela uz reda uglednih pravnika
2680 pregleda 1 komentar(a)
Šoć, Foto: Arhiva Vijesti
Šoć, Foto: Arhiva Vijesti

Izbor članova Sudskog savjeta, koje bira Skupština Crne Gore, nakon što je predsjedniku tog organa Mladenu Vukčeviću produžen mandat, je nevažeći, a ostavka Vukčevića na tu funkciju verifikacija je toga, ocijenio je pravnik Dragan Šoć.

Vukčević je podnio ostavku na funkciju predsjednika Sudskog savjeta, jer, kako je obrazložio, nijesu izabrani članovi tog tijela uz reda uglednih pravnika.

Šoć je agenciji MINA kazao da Sudski savjet ni do sada nije imao legitimitet, jer je Vukčeviću mimo zakona produžen mandat.

„Sudski savjet nije izabran na valjan način, od produžetka mandata Vukčeviću. Sada je Vukčević samo na neki način verifikovao to“, rekao je Šoć.

On je kazao da se ništa suštinski nije promijenilo.

„Sem što je Vukčević svjestan da to što radi nije ustavno i pretpostavljam da mu je dojadilo da više bude u takvom nekom statusu“, naveo je Šoć.

On smatra da svaka odluka koju je Sudski savjet donio apsolutno nema nikakav legitimitet.

„Ali to vjerovatno niko neće dirati, jer bi to izazvalo potpuni haos u pravnom poretku, jer su neke sudije sudile, neke su se odluke donosile, neki su izabrani na važna mjesta, govorim o predsjednicima sudova, predsjednici Vrhovnog suda“, dodao je Šoć, navodeći da je sve „posljedica gluposti“ koja je napravljena izmjenama i dopunama Ustava 2013. godine.

Prema njegovim riječima, to je u konkretnom slučaju izraz političke pameti i odgovornosti ne samo vlasti, već i opozicije, jer bez njih nijesu mogle biti usvojene te izmjene i dopune.

Na pitanje da li Sudski savjet nakon ostavke Vukčevića može da odlučuje, Šoć je odgovorio da to tijelo sada ne može da donosi bilo kakve pravno valjane odluke.

„Po mom mišljenju ne može, ali oni će donositi, ne sumnjam u to“, kazao je Šoć.

Kako je dodao, moguće da u strukturi Sudskog savjeta postoji funkcija zamjenika predsjednika, ali to je sve privremeno.

„Ne bih bio iznenađen da sada neko kaže da ovo što se dešava nema veze, jer predsjednik Sudskog savjeta ima zamjenika i može da se nastavi sa takvim funkcionisanjem“, naveo je Šoć.

On je kazao da ovakva situacija može da traje u nedogled, jer je Ustav takav i opozicija neće da da glasove za bilo kojeg kandidata.

Bonus video: