Dogovorili sve, osim ko će šta i kad da radi

Godinu pošto je najavljen servis putem kojeg bi zaposleni mogli da provjere da li im poslodavac uplaćuje doprinose nije ni započet
1698 pregleda 0 komentar(a)
Servis za provjeru uplate doprinosa trebalo bi da bude dostupan na sajtovima Poreske i Fonda PIO, Foto: Pixabay.com/william Iven
Servis za provjeru uplate doprinosa trebalo bi da bude dostupan na sajtovima Poreske i Fonda PIO, Foto: Pixabay.com/william Iven

Godinu pošto je najavljen, servis putem kojeg bi zaposleni mogli da provjere da li im poslodavac uplaćuje doprinose nije ni započet, a nadležni – Ministarstvo javne uprave (MJU), Poreska uprava i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) prebacuju odgovornost jedni na druge.

“U pitanju je aktivnost za čiju realizaciju su zaduženi Poreska uprava i Fond PIO”, kazali su “Vijestima” iz MJU.

Da je realizacija usluge “Uplaćuje li vaš poslodavac doprinose” obaveza Poreske uprave, redakciji su rekli i iz Fonda PIO.

“Kako je u nadležnosti Poreske uprave uvođenje i ažuriranje servisa za pristup podacima o zaduženjima i uplatama po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, smatramo da biste potpuniji i precizniji odgovor dobili od Poreske uprave”, kazali su iz te institucije.

U Poreskoj, međutim, o realizaciji servisa nisu imali šta da kažu, a za dalja pitanja novinarku su uputili nazad na resor Suzane Pribilović.

Usluga “Uplaćuje li vaš poslodavac doprinose” jedna je od dvadesetak aktivnosti koje su obuhvaćene Akcionim planom Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) od 2018. do 2020, koji je usvojen krajem novembra prošle godine. Servis je najavljen kao online aplikacija, a uz taj, kako je lani “Vijestima” rekao državni sekretar u MJU Goran Jovetić, građanima je trebalo da putem interneta bude dostupan i servis za provjeru obrasca M4.

Prema Akcionom planu, realizacija projekta trebalo je da startuje u januaru ove godine, a projekat je trebalo da bude završen u avgustu sljedeće. Najavljena aplikacija, kako je predviđeno, trebalo bi da bude dostupna zaposlenima na elektronskom portalu i internet stranicama Poreske uprave i Fonda PIO.

U obrazloženju za uvođenje te usluge u Akcionom planu navodi se da ona predstavlja potreban nivo kontrole i odgovornosti građana, odnosno zaposlenih nad zaštitom svojih prava.

“Online usluga i mobilna aplikacija ‘Uplaćuje li vaš poslodavac doprinose’ omogućiće pravovremenu informisanost i reakciju zaposlenih u pravcu zaštite svojih prava iz oblasti rada, uvidom u podatke o uplatama obaveznih doprinosa, datumima prijave/odjave, ažiriranja ostalih podataka i preliminarne kontrole M4 obrasca, bez odlaska na šalter”, navodi se u obrazloženju.

Javne rasprave već online, unapređuju i e-peticije

U dijelu Akcionog plana koji se odnosi na učešće građana, osim servisa za provjeru uplate doprinosa, planirani su i servisi e-participacija, e-peticija, kao i standardizacija portala lokalnih samouprava.

Servis e-participacije aktivan je od marta, a e-peticije, servis koji je postojao i prije nekoliko godina, ponovo je aktiviran početkom aprila.

Elektronske peticije nalaze se na posebnoj platformi, dok je usluga e-participacije dio portala euprava (https://www.euprava.me/eparticipacije).

“Putem ovog servisa građani mogu aktivno da učestvuju u kreiranju zakona i ostalih strateških dokumenata, a mogu iznositi mišljenja i stavove u javnim raspravama. Sistem objezbjeđuje proaktivno učešće građana u društvenim procesima i donošenju odluka bitnih za njihov život i život društvene zajednice”, kazali su iz MJU.

Dodali su i da je jedna od novina tog servisa da je u okviru jedne objave omogućen pregled svih relevantnih dokumenata i komentara koji prate javnu raspravu.

Iako je usluga dostupna, MJU, kako su kazali, radi na daljem unapređenju i proširenju servisa e-peticije.

“U toku je postupak za finalizaciju ove aktivnosti”, navode iz tog resora.

Opštine da objavljuju podatke

Prema poglavlju Učešće građana, Akcionim planom je predviđeno i donošenje smjernica za standardizaciju opštinskih portala. MJU je, kako su kazali, u julu donijelo prvu verziju smjernica za internet sajtove lokalne samouprave, te Smjernice za razvoj i upravljanje internet prezentacijama javne uprave.

“Cilj je bio da se istaknu specifičnosti internet prezentacija jedinica lokalne samouprave i komunikacija građana i privrede sa institucijama na lokalnom nivou”, kazali su “Vijestima” iz MJU, dodajući da namjera nije da svi sajtovi opština liče jedni na druge, već “da svaki od njih ima neke zajedničke imenitelje kako bi korisnici mogli lakše da se orijentišu u potrazi za informacijama”.

Opštinama je, dodaju iz resora Pribilović, naglašeno i da su u obavezi da objavljuju informacije koje su predviđene propisima, posebna pažnja posvećena je sadržaju koji treba da se nađe na internet prezentacijama, kao i elektronskim uslugama koje pružaju organi lokalne samouprave.

Prema akcionom planu, aktivnosti u vezi sa standardizacijom opštinskih sajtova trebalo je da budu završene u junu, što je ujedno i rok do kojeg je trebalo da bude obezbijeđen online sistem putem kojeg bi građani mogli da učestvuju u identifikovanju i rješavanju infrastrukturnih problema na lokalnom i na centralnom nivou.

Za tu uslugu predviđeno je 15.000 eura, ali ona još nije realizovana.

Akcioni plan obuhvata pet ključnih obaveza, u okviru kojih će, kako je planirano, biti realizovane 23 aktivnosti.

Ukupan dug iz i na lična primanja 59,63 miliona

Poreska uprava objavila je krajem novembra listu 100 najvećih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa iz i na lična primanja. Ukupan dug po tom osnovu je 59,63 miliona, dok je reprogramom obuhvaćeno 17,5 miliona eura.

Za poreze i doprinose najviše duguje Montenegro Airlines 21,87 miliona eura. Slijede Željeznički prevoz sa 5,44 miliona eura duga, Rudnik uglja sa 4,36 miliona eura duga, 13. jul - Plantaže sa 2,21 milion eura.

Bonus video: