Poruka sa skupa u Nikšiću: Odustanite od novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama

"Zahtijevamo zaključivanje ugovora sa Vladom Crne Gore kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa"
13057 pregleda 14 komentar(a)
Danas u Nikšiću, Foto: Jelena Jovanović
Danas u Nikšiću, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 21.12.2019. 12:54h

Dužnost države je da svakome jamči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost. Država treba da se protivi diskriminaciji i da štiti vjerske slobode i prava svih. Danas u Crnoj Gori vlast hoće na mjesto Boga da postavi sebe i partijsku državu i zato poriče Boga i gazi naša prava, pa time i naša sloboda gubi svoje utemeljenje i smisao, jedna je od poruka svetovasilijevskog sabora u Nikšiću.

Dešavanja sa skupa u Nikšiću možete pratitti u LIVE BLOGU na portalu Vijesti

Iz Mitropolije crnogorsko primorske zahtijevaju bezuslovno zakonsko ili ugovorno priznanje i uvažavanje postojanja viševjekovnog istorijskog kontinuiteta i pravnog subjektiviteta Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i Mileševske i svih crkvenih pravnih lica u skladu sa kanonskim pravom.

"Zahtijevamo zaključivanje ugovora sa Vladom Crne Gore kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa. Donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama"

Zahtijeva se i na Ustavu i međunarodnim standardima zasnovano zakonsko regulisanje i poštovanje autonomije crkava i vjerskih zajednica.

"Sve ovo zahtijevamo ne kao privilegije za sebe nego kao opšte pravo za sve crkve i vjerske zajednice", navodi se u poruci koja je pročitana okupljenima na skupu.

Bonus video: