Nije sječa, na Starom niče novi park

“Idejnim rješenjem planirana je sanacija i zadržavanje svih zdravih stabala, kao i sadnja novog listopadnog drveća. Sadi se nova trava, ukrasno žbunasto bilje i živa ograda po obodu parcele. Zelenilo prati i sistem za navodnjavanje, kao i redovno održavanje. Osim toga, park će biti opremljen klupama, šetačkim stazama, rasvjetom, kantama za smeće, besplatnim internetom, parking mjestima za bicikla, modernim dječijim igralištem…”, piše u odgovoru službe glavnog gradskog arhitekte
7346 pregleda 1 komentar(a)
Lokacija se uređuje na inicijativu i sredstvima kompanije “Okov”, Foto: Savo Prelević
Lokacija se uređuje na inicijativu i sredstvima kompanije “Okov”, Foto: Savo Prelević

Učionice na otvorenom i paviljon, odnosno scena, budući su sadržaji koji će građanima biti na raspolaganju na lokaciji postojeće zelene površine preko puta Vatrogasne i sjedišta kompanije Rokšped u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

To su “Vijestima” kazali iz Službe glavnog gradskog arhitekte Filipa Aleksića, nakon što su redakciji stigli upiti da su u tom parku označena stabla i da je, tvrde građani, planirana sječa.

Iz Glavnog grada negirali su navode o nelegalnoj sječi, te kazali da se u naselju Stari aerodrom, u okviru projekta Mikro 020, uređuje parkovska površina od oko 1.500 kvadratnih metara.

Dodali su i da će lokacija biti uređena prema idejnom rješenju koje je obezbijedio Savez arhitekata Crne Gore.

“Idejnim rješenjem planirana je sanacija i zadržavanje svih zdravih stabala, kao i sadnja novog listopadnog drveća. Sadi se nova trava, ukrasno žbunasto bilje i živa ograda po obodu parcele. Zelenilo prati i sistem za navodnjavanje, kao i redovno održavanje. Osim toga, park će biti opremljen klupama, šetačkim stazama, rasvjetom, kantama za smeće, besplatnim internetom, parking mjestima za bicikla, modernim dječijim igralištem…”, piše u odgovoru službe glavnog gradskog arhitekte.

Dodaju i da je novi park osmišljen “kao mjesto susreta, kako onih za opuštanje i individualni odmor, tako i onih edukativnog i kulturnog karaktera u kojima bi učestvovala cijela zajednica”.

“Stoga se, kao reperi u prostoru izdvajaju sljedeći sadržaji - uradi sam učionica, uradi sam igraonica i paviljon/scena”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Cilj projekta Mikro 020 je, kako su ranije kazali iz Glavnog grada, “sređivanje urbanih džepova, odnosno prostora koji su zaboravljeni i napušteni”.

Tokom prve faze određeno je i definisano desetak lokacija, među kojima je i park preko puta Gimnazije “Slobodan Škerović”, gdje je nedavno postavljen spomenik Ivanu Crnojeviću.

Lokacije su određene kroz inicijative građana, ali i privatnika, pa se tako park na Starom aerodromu, kako su kazali iz Glavnog grada, uređuje na inicijativu i sredstvima koja je obezbijedila kompanija “Okov”.

Bonus video: