Čipovano više od 8.000 pasa

Iz Uprave za veterinu pozivaju vlasnike da ispune zakonsku obavezu. Čipovi u akciji koštaju dva eura
1920 pregleda 2 komentar(a)
Mikročip prati životinju tokom čitavog života, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Mikročip prati životinju tokom čitavog života, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Tokom dva i po mjeseca od početka akcije identifikacije i registracije, do sada je čipovano 8.069 pasa, a akcija u kojoj će vlasnici umjesto nekoliko desetina, za čipovanje ljubimca plaćati dva eura, biće nastavljena i dalje, kazali su “Vijestima” iz Uprave za veterinu.

Akcija čipovanja i vakcinacije pasa na bjesnilo prvi put se organizovano sprovodi u Crnoj Gori. U Upravi su zadovoljni prvim rezultatima sa terena.

“Svakako, pravi efekti od registracije pasa biće ostvareni samo ako se većina pasa identifikuje, te stoga pozivamo i ostale vlasnike pasa da se odazovu i čipuju svoje pse”, kazali su “Vijestima”.

Čipovanje pasa obavlja se u svim registrovanim veterinarskim ambulantama. Psi se čipuju, vakcinišu protiv bjesnila i upisuju u Registar kućnih ljubimaca. Vlasnik životinje dobija i pasoš za kućne ljubimce.

Vakcinacija protiv bjesnila i identifikacija pasa zakonska su obaveza vlasnika. Čipovanje je obavezno za sve odrasle i novorođene pse, najkasnije 90 dana od rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti, ili napuštanja legla. Za pse koji su čipovani tokom proteklih godina, uslijediće provjera čipa i on će biti upisan u pasoš životinje, kao i registar kućnih ljubimaca. Ukoliko je čip nemoguće očitati, pas će biti ponovo označen.

Mikročip je trajan, a očitava se pomoću kompatibilnog elektronskog čitača. Preko broja na čipu u budućoj jedinstvenoj bazi moći će da se dobiju podaci o životinji i njenom vlasniku, čime se, pored ostalog, postiže i veći nivo odgovornosti držalaca životinja, a vlasnici stiču i jedan od neophodnih uslova da svog ljubimca mogu voditi van granica Crne Gore.

Zahvaljujući identifikaciji i registraciji pasa, kako su kazali iz Uprave, moguće je pratiti i zdravstveni status obilježenih životinja, a obilježavanje je važno i za buduće aktivnosti na kontroli populacije pasa.

Čipovanje se ove godine, prema odluci Vlade, sprovedi kroz Program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja koji se finansira iz Agrobudžeta.

“Zbog toga je čipovanje besplatno, uz simboličnu participaciju vlasnika od dva eura po obilježenom i vakcinisanom psu. Usluga čipovanja regularno na tržištu košta nekoliko desetina eura. Povoljnost ove usluge za držaoce pasa trebalo bi da bude dodatni motiv da se odazovu u što većem broju i što prije kako bi prije popunili registar i imali pozitivne efekte koji se očekuju”, rekli su iz Uprave, dodajući da čipovanje nije ograničeno vremenski.

Kazali su i da su, prema informacijama iz veterinarskih ambulanti, i veterinari zadovoljni akcijom.

Veterinari, osim vlasničkih, čipuju i vakcinišu i pse koji se nalaze u registrovanim skloništima za napuštene životinje.

Iz Savjeta za zaštitu životinja ranije su sugerisali da bi čipovanje pasa uz minimalnu participaciju vlasnika trebalo podržati i naredne godine.

Bonus video: