Pukovnik Brajković: Vojnici dostojno predstavljali Crnu Goru u Letoniji i Africi

Brajković je ocijenio da su naši vojnici stekli značajno iskustvo, kroz izazove jedinstvene za svaku misiju
2234 pregleda 2 komentar(a)
Sa svečanog dočeka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa svečanog dočeka, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 23.12.2019. 10:57h

Pripadnici Vojske Crne Gore na zadacima i misijama u Letoniji i Africi dostojno su predstavljali državu i uniformu koju nose, kazao je zamjenik načelnika Generalštaba, pukovnik Svetozar Brajković na svečanom dočeku pripadnika vojske koji su se vratili sa tri inostrane aktivnosti.

Riječ je o NATO Pojačanom isturenom priustvu (efP) u Letoniji, Misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO) i operaciji EU NAVFOR Atalanta u Somaliji.

vcg
Sa svečanog dočeka(Foto: Ministarstvo odbrane)

Brajković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ocijenio da su naši vojnici stekli značajno iskustvo, kroz izazove jedinstvene za svaku misiju.

„U Zapadnoj Sahari, iako je bezbjednosna situacija stabilna, opasnost su tropske bolesti i negostoljubiva priroda. Takođe, nije lako biti u operaciji Atalanta, mjesecima na otvorenom moru. U Letoniji ste konstantno imali aktivnosti i obuke. Ipak, kada sve stavite na tas, dobili ste ogromno iskustvo“, naglasio je zamjenik načelnika Generalštaba.

Pukovnik Brajović
Pukovnik Brajović(Foto: Ministarstvo odbrane)

On je, dodaje se, istakao da su aktivnosti vojnika u tim zemljama praćene, te da nije bilo problema tokom njihovog boravka.

Major Novak Komatina, koji se vratio iz misije MINURSO, uporedio je iskustvo iz Zapade Sahare s ranijim boravkom u misiji u Avganistanu.

Major Komatina
Major Komatina(Foto: Ministarstvo odbrane)

„U Avganistanu smo imali stalne aktivnosti, često pod oružjem, ipak, MINURSO je psihički zahtjevniji, iako ne nosimo naoružanje. Konstantna opasnost od zmija otrovnica, škopriona… Noćne patrole kroz pustinju su izazov, ali i životno iskustvo koje stvarno vrijedi“, ocijenio je Komatina.

Poručnik fregate Anes Drešković kazao je da boravak u operaciji EU NAVFOR Atalanta ima ogromnu vrijednost za vojnika i poručio da je ''biti na otvorenom moru specifično".

vcg
Poručnik fregate Drešković(Foto: Ministarstvo odbrane)

"Često je ljudima potrebno vremena da se naviknu, ali ja sam već angažovan na brodu tako da nijesam imao problema. Zadovoljan sam kako je sve prošlo“, kazao je on.

Poručnik Slavoljub Krstonijević je naglasio da on i kolege koje su bile u Letoniji nose ogromno iskustvo i prijateljstva s kolegama iz drugih nacija.

vcg
Poručnik Krstonijević(Foto: Ministarstvo odbrane)

„Odazivali smo se na sve aktivnosti, pokazali šta znači biti crnogorski vojnik. Sve smo realizovali bez problema, kako se očekivalo od nas. Osim prijateljstava, imali smo priliku da vidimo taktike i procedure stranih kolega, ne samo inženjeraca, već i drugih rodova s kojima smo sarađivali“, zaključio je Krstonijević.

Bonus video: