Lakše do glasa kada daš platu: Opština Pljevlja nelegalno zapošljava

Lokalna uprava nema drugog načina da zaposli svoje partijske aktiviste, kaže Božidar Bajić
163 pregleda 1 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.03.2018. 06:40h

Lokalna uprava u Pljevljima svakog mjeseca angažuje sedamdesetak radnika mimo zakona, iako ima i viška zaposlenih.

Prema analitičkim karticama koje je Opština dužna da objavljuje u periodu kada su raspisani izbori, 21. februara isplaćeno je 17.800 eura za 73 angažovanih po ugovoru od djelu. Njima je za januar isplaćeno 180 do 280 eura.

Nakon raspisivanja predsjedničkih izbora - 19. januara, lokalna uprava bila je dužna da raskine ugovore sa osobama angažovanim po ugovoru o djelu, s obzirom da zakon zabranjuje zapošljavanja u tom periodu.

Opština se odavno nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, a dug je premašio 19 miliona eura. Opština od juna 2016. ne plaća poreze i doprinose državi.

Pravnik Božidar Bajić ocijenio je da se zloupotrjebljavaju ugovori o djelu i da bi trebalo da nadležni preispitaju da li je sve rađeno po zakonu. On tvrdi da su poslovi za koje je Opština sklopila ugovore izmišljeni. Odbornik Pokreta za Pljevlja kaže da lokalna uprava nema drugog načina da zaposli svoje partijske aktiviste.

“Da smo stalno zaposlene radnike poslali kući, a ostavili samo da rade novoprimljeni radnici, lokalna uprava bi mogla da funkcioniše“.

Za nezavisnog odbornika Nikolu Rovčanina broj angažovanih “jasno govor da je u pitanju partijsko zapošljavanje”.

“Pošto realnih potreba nema i kako Opština ne može dobiti zeleno svjetlo od Ministarstva finansija, onda se koristi zaobilazna metoda i grubo zloupotrebljava ugovor o djelu u političke svrhe”.

Rovčanin je ocijenio da DPS na taj način pokušava da zaustavi odliv članova i glasača kojima je ranije obećan posao za glas.

“Kako u protekle 4 godine nisu otvorili nijedno radno mjesto, niti doveli i jednog investitora, sada pokušavaju da na teret svih građana zadovolje svoje partijske kadrove”.

Prijepolje sa isto stanovnika ima tri puta manje službenika

U lokalnoj upravi stalno je zaposleno oko 270 radnika.

Koliko je to veliki broj pokazuju i uporedni podaci susjedne Opštine Prijepolje, koja ima približan broj stanovnika kao Pljevlja.

U Prijepolju su na kraju januara radila 93 radnika, od kojih 73 na neodređeno vrijeme.

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić ranije je “Vijestima” kazao da u lokalnoj upravi i opštinskim preduzećima i ustanovama ima tehnološkog viška, ali da u ovom trenutku neće biti otpuštanja.

On je naveo da je za rješavanje tehnološkog viška prvo potrebno obezbijediti novac za otpremnine, što, tvrdi, nije lako uraditi.

“Problem viškova zaposlenih mogao bi ozbiljnije da se rješava u narednim godinama, nikako u ovom trenutku“.

On je u martu 2015. potpisao ugovor sa Ministarstvom finansija da će izvršiti optimizaciju radnih mjesta.

Bonus video: