FOND ZA KVALITET I TALENTE

Dodijeljene nagrade za 526 đaka i nastavnika

O dobitnicima je odlučivala petnestočlane komisije, koja je konsenzusom donijela svaku odluku
1372 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje dodjele nagrada, Foto: Ministarstvo prosvjete
Sa današnje dodjele nagrada, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 24.12.2019. 17:12h

„Vaša širina duha i blistav um, koje vam je znanje donijelo, biće iskra koja će rasplamsavati vatre narednih generacija. Od vaše iskre razgorjeće se baklja znanja, i ostaćete upamćeni kod onih koji će je sjutra preuzeti. Tako će još jednom vaša pregnuća prevazići jedan životni vijek. I tako ćete vi, iako ste suviše skromni da to vidite, ostaviti novi trag u vremenu i postati nova svijetla tačka naše istorije“, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na dodjeli 526 nagrada najboljim đacima i nastavnicima iz Fonda za kvalitet i talente.

Nagrade je, pored ministra Šehovića, dodijelio i prof. dr Ljubiša Sanković, potpredsjednik CANU, koji je bio na čelu komisije za dodjelu nagrada, ali i Đorđe Borozan, predsjednik Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Fond za kvalitet i talente uspostavljen je posljednjom reformom obrazovanja iz 2017. godine, kako bi se razvilo sistemsko, godišnje nagrađivanje najboljih nastavnika i đaka, a prošle školske godine dodijeljene su prve nagrade. Nagrade u prosjeku iznose 1 000 eura.

Ministar Šehović se u obraćanju osvrnuo na važnost ove nagrade, ali i potrebu da svi grade sistem vrijednosi u kome će se radovati uspjesima drugih i u kome neće dozvoliti da priznanjima presudno oblikuju mišljenje o sebi.

O dobitnicima je odlučivala petnestočlane komisije, koja je konsenzusom donijela svaku odluku, a prisutnima se obratila i Ljiljana Ražnatović, nastavnica škole „Pavle Rovinski“ i predstavnica nagrađenih.

„Hvala vam što ste učinili da danas osjećam neiskazivi ponos. Ova nagrada vraća važnost prosvjetnom radniku u našem društvu. Jer mi, nastavnici, heroji smo modernog doba. Misijom znanja i žive riječi borimo se protiv pošasti površnosti. Zapala nas je, doduše, sreća da se svakodnevno, na svom radnom mjestu, ogledamo u licu budućnosti, u uzrastanju naših učenika. Otud je slava učenika uvijek i slava njegovog nastavnika. Priznanje za zasluge postignute radom, upornošću i talentom, predstavlja ujedno i otvoreno izražavanje zahvalnosti. A to smo evo, uspjeli i da osjetimo. Ovo je prilika da i mi naše Ministarstvo prosvjete nagradimo sa ocjenom Odličan 5 za ideju u vezi sa osnivanjem Fonda za talente“, istakla je Ražnatović.

Nagradu iz Fonda je ove godine, od 2 500 prijavljenih, dobilo 526 nastavnika i đaka. Preciznije, iz Fonda je nagrađeno 17 učenika umjetničkih škola; 16 nastavnika umjetničkih škola; 111 učenika osnovnih škola; 107 nastavnika osnovnih škola; 93 učenika srednjih škola; 85 nastavnika srednjih škola. Ukupno 429 dobitnika po Konkursu za dodjelu nagrade iz Fonda za kvalitet i talente.

Iz Fonda su, kao i prošle godine, dodijeljene nagrade za 97 učenika koje je nagrada sljedovala, jer su osvojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje, te na međunarodnom takmičenju u koordinaciji Ispitnog centra. Što znači da je 526 ukupan broj nagrađenih iz Fonda.

Ove godine dobitnici dolaze iz 21 opštine i to: Andrijevice, Bara, Berana, Bijelog Polja, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Kotora, Mojkovca, Nikšića, Plava, Pljevalja, Podgorice, Rožaja, Šavnika, Tivta, te Tuzi, Ulcinja i Žabljaka. Najveći broj dobitnika dolazi iz Glavnog grada, a zatim i iz Nikšića, Bara, Pljevalja i Berana.

Nagrade su dodjeljivane u 6 kategorija: za nastavnike umjetničkih škola; nastavnike srednjih škola; nastavnike osnovnih škola; učenike umjetničkih škola; učenike srednjih škola; učenike osnovnih škola.

Najbolji u svakoj od ovih kategorija, kojima je nagradu dodijelio predsjednik Nacionalnog savjeta za obrazovanje Đorđe Borozan, bili su: Bogdan Asanović iz škole „Andre Navara“ najbolji je u kategoriji nastavnika umjetničkih škola. Najviše bodova među nastavnicima srednjih škola imala je Sanja Ognjanović, nastavnica podgoričke gimnazije „Slobodan Škerović“. Najviše bodova u kategoriji nastavnika osnovnih škola imala je Snježana Bošković iz osnovne škole „Olga Golović“ u Nikšiću. Vasilije Basarab iz škole „Andre Navara“ je najbolji u kategoriji učenika umjetničkih škola. Dušica Kušljević iz pljevaljske gimnazije „Tanasije Pejatović“ je, među učenicima srednjih škola, imala najviše bodova. Među učenicima osnovnih škola najviše bodova imala je Jelena Jovović iz škole „Njegoš“ u Danilovgradu.