Ulcinj uz rame Bijelom Polju po broju zaposlenih

U Opštini je uposleno oko 280 radnika, što je, u odnosu na broj stanovnika, jedan od glomaznijih administrativnih aparata u državi
6616 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada opštine Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Zgrada opštine Ulcinj, Foto: Samir Adrović

U Opštini Ulcinj trenutno je uposleno oko 280 radnika, što je na lokalnom nivou, jedan od glomaznijih administrativnih aparata u državi, posebno u poređenju sa nekim gradovima na sjeveru.

Tako u Bijelom Polju, koje ima 46 hiljada stanovnika, za 26 hiljada ili više nego dvaput od najjužnijeg grada, u opštinskoj administraciji ima oko 310 zaposlenih, a u Pljevljima, koje imaju oko 27 hiljada stanovnika, u Opštini radi njih oko 260. U poređenju sa južnim opštinama, Ulcinj ipak kaska za Budvom koja je u junu na platnom spisku imala više od 400 zaposlenih, ali i za Herceg Novim, koji je po sistemstizaciji iz januara, trebalo da ima ima više od 300 radnika.

310 zaposlenih u opštinskoj administraciji ima u Bijelom Polju, koje ima 46 hiljada stanovnika, za 26 hiljada ili više nego dvaput od najjužnijeg grada, a u Pljevljima, koje imaju oko 27 hiljada stanovnika, u Opštini radi njih oko 260. U poređenju sa južnim opštinama, Ulcinj ipak kaska za Budvom koja je u junu na platnom spisku imala više od 400 zaposlenih, ali i za Herceg Novim, koji je po sistemstizaciji iz januara, trebalo da ima ima više od 300 radnika.

„Na neodređeno vrijeme ima 155 zaposlenih i 30 u mandatu, a na privremenim poslovima 73“, piše u odgovoru “Vijestima”, sekretarke za upravu i društvene djelatnosti Pranvere Suljić.

U obrazloženju rješenja, Suljić je navela da je Sekretarijat u posjedu traženih informacija osim o broju angažovanih na osnovu ugovora o radu. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, broj zaposlenih na osnovu ugovora o radu iznosi oko 30.

U Planu optimizacije javne uprave, koji je donijela Vlada se navodi „da je prema utvrđenim ciljnim vrijednostima smanjenje broja zaposlenih do 2020. godine 10 odsto polazne vrijednosti“. Evropski standard kome bi trebalo da streme zemlje kandidati za članstvo u EU, jeste da na hiljadu stanovnika dođe četiri zaposlena u lokalnoj upravi. Nije teško izračunati koliki višak zaposlenih po tom standardu ima ne samo Ulcinj, već i ostale lokalne uprave.

Na javni poziv Vlade za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine zaposlenom, u Opštini Ulcinj i ustanovama čiji je ona osnivač, do septembra prijavilo se ukupno 34 radnika.

Vlada je nakon javnog poziva u julu, 24. oktobra izmijenila odluku o sporazumnom prekidu radnog odnosa uz otpremninu, pa je dodala novi član po kome “sporazum o prestanaku radnog odnosa ne može se zaključiti sa zaposlenim koji obavlja poslove koji su od posebnog značaja za nesmetano i redovno vršenje poslova neophodnih za ostavarivanje nadležnosti organa, odnosno pravnog lica u kome je zaposleno to lice”. Novina je i da “se na radno mjesto onoga koje je uzeo otpremninu ne može zaposliti druga osoba, već se to mjesto ukida sistematizacijom u roku od mjesec dana od dana uzimanja otpremnine”. Iz Ministarstva javne uprave odgovrili su da se ne mijenja suština sporazumnog raskida.

„Mora postojati saglasnost zaposlenog i poslodavca da bi se mogao zaključti sporazumni raskid. Svaki poslodavac vodi računa o tome da li će zaključenje nekog sporazuma potencijalno ugroziti funkcionisanje sistema”, kazali su u MJU.

Predsjednik Opštine Ljoro Nrekić nije direktno odgovorio na pitanje “Vijesti” da li i koliko ima viška zaposlenih.

„Iz Vlade nijesmo dobili dokumente o tome. Treba prethodno da uradimo akte o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji“, kazao je Nrekić.

Bonus video: