Episkopski savjet: Vjerni narode ostanite dostojanstveni, ne učestvujte u nemirima i sukobima

"Nosioci i uzročnici nasilja jesu sadašnji vlastodršci u Crnoj Gori koji izazivaju pravedni narodni gnjev"
32264 pregleda 11 komentar(a)
Vjernici i sveštenstvo kod barijade na mostu Blaža Jovanovića, Foto: Savo Prelević
Vjernici i sveštenstvo kod barijade na mostu Blaža Jovanovića, Foto: Savo Prelević

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori pozvao je "vjerni narod" koji dođe pred Skupštinu Crne Gore da "ostane dostojanstven i ne pristane ni na kakve provokacije i učestvuje u nemirima i sukobima koje mogu izazvati zlonamjerni ljudi i mešetari - pripadnici raznih "službi".

U saopštenju se navodi da je danas održana telefonska sjednica Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori koji čine mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

"Mir i bratska sloga su nam najpotrebniji jer pravoslavnim hrišćanima, kao ni bilo kome u Crnoj Gori, ne priliči bilo kakav oblik nasilja. Nosioci i uzročnici nasilja jesu sadašnji vlastodršci u Crnoj Gori koji izazivaju pravedni narodni gnjev, zaboravljajući sveljudsku Njegoševu istinu: Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se Episkopski savjet obratiti svim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda "zbog brutalnog ugrožavanja slobode vjere u Crnoj Gori". Ističu da je ovaj zakon u Crnoj Gori "priprema da se na isti ovakav način otme imovina Srpske Pravoslavne Crkve i na Kosovu i Metohiji".

"Episkopski savjet će zatražiti hitno sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve zbog vanredne i novonastale situacije, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu i Metohiji, gdje je u pripremi otimanje svetinja i imovine Srpske Pravoslavne Crkve. Pozivamo još jednom svu braću i sestre pravoslavne hrišćane i sve ljude dobre volje na mir i bratsku slogu sa svim ljudima u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju

Bonus video: