Joanikije pozvao građane da se raziđu, najavio formiranje odbora za odbranu svetinja

Pogledajte šta se sve događalo van Skupštine Crne Gore u susret usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti
197256 pregleda 39 komentar(a)
Vladika Joanikije sa građanima i sveštenstvom, Foto: Savo Prelević
Vladika Joanikije sa građanima i sveštenstvom, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2019. 02:54h

U Crnoj Gori danas su podignute tenzije u susret usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je kasno večeras usvojen glasovima vladajuće većine i SDP-a.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) i dio opozicije smatraju da je predloženi zakon neustavan i diskriminatorski i prethodno su zatražili da se povuče iz skupštinske procedure.

U Live blogu na portalu Vijesti pratite šta se sve događalo van Skupštine Crne Gore.

Vladika Joanikije pozvao je okupljene na mostu Blaža Jovanovića da se mirno raziđu i okupe kod Hrama Hristovog vaskrsenja.
On je pozvao i ljude okupljene u ostalim crnogorskim gradovima da se takođe u miru raziđu, naglašavajući da Mitropolija crnogorsko-primorska nije pozvala nikoga da izađe na ulicu.
Joanikije je najavio da će biti formirani "mjesni odbori za odbranu crkava i manastira i svetinja SPC."
Okupljeni su potom krenuli ka Hramu.

Na čelu i začelju kolone su sveštenici jer su se pribojavali "ubačenih

elemenata". Zahvalili se policiji koja je, kako su kazali, bila korektna.
Skup na mostu Blaža Jovanovića
Skup na mostu Blaža Jovanovića autor: Savo Prelević
Na barikadama u blizini Skupštine Crne Gore, nakon večerašnjeg incidenta u parlamentu, je i dalje veliki broj građana i sveštenstva MCP.
Barikade na mostu Blaža Jovanovića
Barikade na mostu Blaža Jovanovića autor: Srdan Kosović
Skup na mostu
Skup na mostu autor: Srdan Kosović
Reporteri Vijesti sa mosta Blaža Jovanovića javljaju da je stanje mirno.
I dalje je prisutan veliki broj građana, kao i sveštenstvo MCP.
Sa mosta Blaža Jovanovića
Sa mosta Blaža Jovanovića autor: Jelena Jovanović
Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković sa članovima Savjeta posjetiće sada privedena i lica lišena slobode u Centru bezbjednosti Podgorica kako bi se uvjerili u njihovo zdravstveno stanje i tretman od strane policije
Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske, okupljeni na mostu Blaža Jovanovića, kazali su nezvanično "Vijestima" da među okupljenjima prepoznaju nedobronamjerne, maskirane kapuljačama, čiji je zadatak najvjerovatnije da izazovu incidente, ali da oni to neće dozvoliti.
Savjet za građansku kontrolu rada policije je informisan da je izvršeno legitimisanje više lica u improvizovanom ugostiteljskom objektu nadomak tunela Budoš.
"Dvojica građana pri sebi nijesu imala identifikaciona dokumenta zbog čega su dovedena u službene prostorije CB Nikšić zbog njihovog identifikovanja. Nije bilo osnova da se koriste sredstva prinude. Radi se o redovnom postupanju policije"
Sveštenik Radomir Nikčevic je poručio da nema razilaženja, dok ne dobiju pismene garancije da će rasprava biti odložena do 8. januara.
"Noćas ćemo ostati ovdje, uz blagoslov vladike Joanikija".
Okupljeni građani ostaće na mostu, dok ne dobiju pisane garancije će se povući predlog zakona.
Rečeno je da je vladika Joanikije dao blagoslov da ostanu na mostu.
Amfilohije ide.
Amfilohije je poručio da se ovdje bore za pravdu i božju istinu.
Mitropolija, kako je kazao, sve što je gradila i gradi, gradi za Crnu Goru.
Amfilohije je kazao da danas nema pravo ni da kaže šta misli, a u doba kralja Nikole mitropolit je bio u Skupštini.
"Tražim od vlasti da ne stvara svoje crkve."
On je istakao da ovaj zakon koji poriče Ustav.
Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatuje da policija postupa krajnje profesionalno i obazrivo, pokazujući u određenim situacijama, poput one u Beranama, punu suzdržanost i strpljenje insistirajući na dijalogu sa okupljenim građanima uz opredjeljenje da ne upotrebljava sredstva prinude.
"Kakva je to crkva koju pravi čovjek koji nije kršten", pitao je Amfilohije govoreći o predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.
Mitropolit je kazao da ova sadasnja u "fildžan avnojevska Crna Gora" nešto drugo od one gospodara kralja Nikole.
"Ne možemo da poništavamo istoriju zato što imas novu ideologiju".
Istakao je da narod traži da se ispoštuje crkva, a ne da se njene svetinje oduzimaju i pripisuju državi.
Mitropolit Amfilohije je kazao da su od premijera Duška Markovića tražili da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče.
On je okupljenim građanima kazao da je Mitropolija crnogorsko- primorska osnovala Crnu Goru:
"Kome sad ona da se prijavljuje i registruje?".
Amfilohije se obraća građanima.
Mitropolit Amfilohije će za nekoliko minuta biti kod okupljenih građana.
Sveštenik Predrag Šćepanović je od policije dobio dopis koji je Upravi policije izdao gradski Sekretarijat za saobraćaj o zatvaranju ulica.
Sveštenstvo okupljeno na mostu Blaža Jovanovića raži od policije rješenje kojim je donijeta odluka da se blokiraju ulice u centru Glavnog grada. Iz Uprave policije nezvanično su objasnili da okupljanje nije prijavljeno i da niko nije podnio zahtjev za rješenje.
"Ovo nije stranački nego crkveno-narodni skup. Mogli smo danas sakupiti veći broj ljudi, ali nam to nije bio cilj", naveo je Joanikije ažurirano Vladike, sveštenstvo i vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) koji su se okupili danas ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici krenuli su ka Nemanjinom gradu u centru Podgorice na moleban.
Vijesti.me | Sourcefabric
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je okupljenima na mostu Blaža Jovanovića kazao da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije u skladu sa Ustavom te su se danas sabrali da iskažu neslaganje.
"Naše je da ustanemo protiv nepravde ali ne oružjem i silom", kazao je on.
"Ovo nije stranački nego crkveno-narodni skup. Mogli smo danas sakupiti veći broj ljudi, ali nam to nije bio cilj", naveo je Joanikije ažurirano Vladike, sveštenstvo i vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) koji su se okupili danas ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici krenuli su ka Nemanjinom gradu u centru Podgorice na moleban.
Vijesti.me | Sourcefabric
Metodije je pročitao saopštenje episkopskog savjeta SPC u kome se vjernici pozivaju na mir.
Šćepanović je rekao da zakon neće nikome donijeti ništa dobro.
"Ovaj zakon neće donijeti nikome dobro, daj Bože da ga poslanici skinu sa dnevnog reda",kazao je Šćepanovic.
Sveštenik Predrag Šćepanović poručio je na mostu Blaža Jovanovića: "Nijedan incident nijedan prijeki pogled prema braći iz policije". Pozvao je okupljene građane da se ne razilaze.
Episkop dioklijski Metodije je sa početka mosta Blaža Jovanovića pozvao na mir i poručio da kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom. Kazao je da će se obratiti sviim međunarodnim institucijama zbog brutalnog kršenja prava na slobodu vjere.
Sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) služi moleban na mostu Blaža Jovanovića isred barikada. Šta se tamo dešava pročitajte OVDJE>>>
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira kakvoj oni ideologiji, patriji pripadali, kako se nacionalno osjećali – "na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku potrebno ovdje svima nama". Kompletno obraćanje Amfilohija proćitajte OVDJE>>>
Uprava policije saopštila je da će povodom izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjeranje i pravnom položaju vjerskih zajednica, zbog mogućih neprijavljenih okupljanja građana u užem gradskom jezgru u Podgorici za pješake i vozila biti danas zatvorene sljedeće ulice: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog–od ulice Jovana Tomaševića do ulice Marka Miljanova, Bulevar Stanka Dragojevića – od Bokeške ulice do ulice Ivana Crnojevića, Ulica Slobode–od hotela Hilton do Trga Nezavisnosti , Ulica Kralja Nikole – od hotel Hilton do hotela Nikić i Karađorđeva ulica. Više o tome OVDJE>>>
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je "Vijestima" da nikome nije dao blagoslov da se jutros okuplja na protestu i da ne radi ništa bez dogovora sa svojim mitropolitom Amfilohijem. Šta je još poručio Joanikije pročitajte OVDJE>>>
Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori pozvao je "vjerni narod" koji dođe pred Skupštinu Crne Gore da "ostane dostojanstven i ne pristane ni na kakve provokacije i učestvuje u nemirima i sukobima koje mogu izazvati zlonamjerni ljudi i mešetari - pripadnici raznih "službi". Više o tome OVDJE>>>

Bonus video: