Mitropolija nema novca da gradi hotele na primorju

Mitropolit crnogorsko-primorski kazao je da ne prodaju ni pedalj crkvene zemlje, ali nije isključio da bi ponovo ušli u partnerski odnos sa investitorom spremnim da gradi
258 pregleda 71 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.03.2018. 16:39h

Crkva nema novca za gradnju hotela na primorju, ali je spremna da uđe u taj posao ako pronađe investitora.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da ne prodaju ni pedalj crkvene zemlje, ali nije isključio da bi ponovo ušli u partnerski odnos sa investitorom spremnim da gradi.

Na dobru ckve Sv. Petke u Budvi, prije više od dvije decenije Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) je izgradila hotel “Podostrog“ i dvije petospratne zgrade. Hotel je još u vlasništvu crkve i godinama se rentira, a u zgradama imaju 21 stan i 11 poslovnih prostora i garažu...

Upitan da li bi Mitrpolija ponovo ušla u sličan partnerski odnos imajući u vidu da su tražili urbanističko-tehničke uslove (UTU) za nekoliko svojih parcela na kojima su ucrtani stambeno-turistički i poslovni objekti, Amfilohije je kazao da je to moguće jedino ako pronađu nekoga ko bi uložio novac.

“Crkva nema mogućnost da gradi hotel. Ako ima neko - neka se javi. Kao što smo ovdje sa motelom Sv. Petke. Sa njima smo se dogovorili, uložili su sredstva, a mi smo dali zemlju. Jedan dio tih stanova je ostao crkvenoj opštini, a ostalo drži taj čovjek. Jedino na taj način“.

Amfilohije tvrdi da crkva ne prodaje ni pedalj zemlje.

“Ne mogu da otuđujem ono što je meni otac ostavio... Ovu zemlju zadužbinara možemo samo da izdamo na recimo 99 godina, ali nijedan pedalj crkvene zemlje, posebno u Boki i šire, Mitropolija ne prodaje“.

MCP je je prije mjesec i po zatražila od budvanskog Sekretarijata za urbanizam UTU dozvolu za gradnju na zemljišnom kompleksu na gradskoj zabolaznici, pored crkve Sv. Petke.

Važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun“, na parceli od 4.518 kvadrata predviđena je gradnja stambeno-poslovne petospratnice, koja može da ima maksimalno 7.948 kvadrata.

Sekretarijat za urbanizama izdao je SPC u martu prošle godine UTU za gradnju dvije manje stambene zgrade na parceli tik uz Drugu osnovnu školu, preko puta crkve Sv. Petke.

Na parceli od 852 kvadrata MCP može da gradi dvije zgrade.

Mitropolija važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi. Vlasnik je 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata, a u Bečićima van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, Brajići - gdje imaju 18.000 i Mažići - oko 6.000 metara kvadratnih.

U centru Starog grada MCP ima oko 3.000 kvadrata.

Ne odustaju od gradnje hrama na mjestu gradske kapele

Amfilohije je kazao da je neopsredno uz Crkvu Sv. Petke, na mjestu gdje se trenutno nalazi gradska kapela, predviđena gradnja velikog sabornog Hrama.

Crkva je prije deceniju i po dozvolila gradu da izgradi kapelu kao privremeni objekta, ali je planom tu predviđen hram.

“Taj hram priprema da se gradi kao saborni hram Budve... Imamo i nacrte projekta kako će izgledati, dakle da se obnovi hram kao pokrovitelja grada Budve“.

Bonus video: