Provjeriće jesu li izvršitelji tačno prijavili imovinu

620 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Savjeta ASK, Foto: Antikorupcija.me
Sa jučerašnje sjednice Savjeta ASK, Foto: Antikorupcija.me

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije naložio je Agenciji da ispita da li su javni izvrštelji toj instituciji dostavili imovinske kartone i, još važnije, u njima prijavili tačne prihode.

U zaključku Savjeta se naglašava da se moraju preduzeti “sve zakonom propisane mjere”, iako su predstavnici Agencije prethodno iznijeli primjedbe.

Prethodno je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) podnio prijavu u kojoj navodi da više javnih izvršitelja nije dostavilo kartone, a da među onima koji su to uradili mnogi nisu dostavili tačne prihode.

Oni od prije devet mjeseci imaju obavezu slanja kartona Agenciji za sprečavanje korupcije, nakon što je na snagu stupio izmijenjen Zakon o javnim izvršiteljima.

U članu 31a Zakona stoji da su oni dužni da kartone podnesu u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcuje, ali i da se u skladu sa njim vrši provjera.

“Postoji jedan jasan otpor od strane javnih izvršitelja da se ispoštuje zakon... Mora se stati na kraj nepoštovanju,” kazao je član Savjeta Zlatko Vujović, poručujući da će “prilično cijeniti rad Agencije koliko je spremna da do kraja istraži slučaj”.

Pomoćnik direktora Agencije Savo Milašinović poručio je da su “oni njihovim zakonom nametnuli nama tu obavezu”.

Međutim, predsjednik Savjeta Agencije Momčilo Radulović naglasio je da su obaveze Agencije u ovom slučaju jasne.

“Nas obavezuju svi zakon koje je donijela Skupština Crne Gore… Ovaj Zakon propisuje aktivnosti koje nama idu u mandat”, kazao je Radulović, napominjući da postoji jasna povezanost sa Zakonom o sprečavanju korupcije u članu 31a Zakona o javnim izvršiteljima. Milašinović je na to odgovorio da će onda narediti da se pokrene prekršaj.

“Pa ćemo da vidimo rezultate, ko će da snosi troškove,” kazao je on, navodeći da se to odnosi na slučaj da sud utvrdi da je Agencija pogriješila.

Članica Savjeta Goranka Vučinić poručila je da Savjet ne tjera Agenciju da radi nešto što nije po zakonu.

Napomenula je da dva zakona imaju istupravnu snagu i da Agenciju ne obavezjje samo Zakon o sprječavanju korupcije.

Član Savjeta Rifat Hadrović kazao je da je odredba Zakona o javnim izvršiteljima krajnje jasna.

Među temama na sjednici bilo je i lobiranje.

Načelnica dijela za lobiranje Grozdana Laković kazala je da je do sada bio 21 poziv za polaganje ispita za lobiranje, a da je položilo njih 14. Međutim, dodala je do sada registrovano samo šest fizičkih i jedno pravno lice.

Laković je istakla da je do sada bio samo jedan ugovor u oblasti lobiranja, ali da je on u međuvremenu raskinut.

“Teške su optužbe Evropske komisije na račn Agencije u vom dijelu”, kazala je načelnica.

Briselski zvaničnici su ocijenili da se lobiranje uglavnom sprovodi van zakonskih okvira.

Jedan slučaj nezakonitog bogaćenja kod tužioca

Prema planu provjere za sljedeću godinu, ukupno će biti provjereno 878 javna funkcionera i državna službenika, ali i 20 javnih funkcionera koji podliježu detaljnoj provjeri.

Pomoćnik direktora pojasnio je da se redovna kontrola odnosi samo na prethodnu godinu, a detaljna od 2016. godine.

“A oni koji su dali saglasnost za pristup računima.. tražemo od banaka da nam dostave izvode bankarskih računa s tim štp tražimo sve prihode i rashode preko 5.000, jer preko 5.000 eura podliježe obavezi prijavljivanja,” pojasnio je Milašinović.

Vučinič je pitala Agenciju za slučajeve sumnje za nezakonito bogaćenje, navodeći da je to jedna od glavnih kritika Evrospke komisije.

Milašinović je kazao da su skoro jedan predmet proslijedili tužilaštvu.

“Nije se radilo o nepokretnosti, nego o određenim prihodima, gdje smo mi našli neke razlike za koje smo smatrali da postoje elementi krivičnog djela. Tužilac je od nas tražio dodatno da mu pošaljemo dokumentaciju. Da li je to za krivicu ili ne, to mi ne odlučujemo. Nama je indicija dovoljna da to predamo”, kazao je on.

Bonus video: