Vlada donijela Program monitoringa životne sredine

„Po procjeni, pozicija bruto zarada u Budžetu Ministarstva prosvjete u 2020. godini biće uvećana za 11,8 miliona eura, a u 2021. godini za dodatnih 4,2 miliona“, kaže se u saopštenju
847 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Vlade
Sa sjednice Vlade

Vlada je, na sjednici održanoj u četvrtak, donijela Program monitoringa životne sredine za narednu godinu koji, kako je saopšteno, predstavlja sistematsko mjerenje i ispitivanje parametara kao i ocjenjivanje indikatora stanja i zagađenja.

„Na osnovu dostupnih podataka sa mjernih mjesta o stanju životne sredine dobija se jasan uvid u promjene kvaliteta i kvantiteta životne sredine, emisije zagađujućih materija i korišćenje prirodnih resursa“, saopšteno je iz Vlade.

Na sjednici je donijet i Program monitoringa površinskih i podzemnih voda za narednu godinu.

Prihvaćene su izmjene Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, kojim je koeficijent za tu oblast uvećan za oko devet odsto, kao i za 2021. još tri odsto dodatno.

Iz Vlade su podsjetili da su za implementaciju izmjena planirana sredstva Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu.

„Po procjeni, pozicija bruto zarada u Budžetu Ministarstva prosvjete u 2020. godini biće uvećana za 11,8 miliona eura, a u 2021. godini za dodatnih 4,2 miliona“, kaže se u saopštenju.

Donijeta je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Liste ljekova.

„Budući da je nakon objavljivanja važeće Odluke došlo do promjene maksimalne cijene određenih ljekova, čiji proizvođači imaju zaključen poseban ugovor sa Ministarstvom zdravlja, izmjenama i dopunama su izvršene korekcije u smislu prikazivanja novih maksimalnih cijena, pri čemu trošak koji snosi Fond za zdravstveno osiguranje ostaje isti“, pojasnilio su iz Vlade.

Donijeta je i Inovirana Strategiju za transpoziciju i implementaciju pravne tekovine Evropske unije za poglavlje 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika sa Opštim i Posebnim akcionim planom za kontrolu i iskorjenjivanje klasične kuge svinja kod domaćih i dvljih svinja u Crnoj Gori, nakon prestanka vakcinacije.

Usvojena je i Informacija o realizaciji aktivnosti i projekata koji se realizuju kroz sistem indirektnog i decentralizovanog upravljanja IPA fondovima sa prijegledom ključnih aktivnosti u četvrtom kvartalu ove godine godine.

„Informacija je koncipirana tako da predoči glavne aktivnosti koje su se dogodile u tekućem kalendarskom kvartalu, a koje mogu imati uticaj na efikasnost u korišćenju fondova pretpristupne podrške“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, na temelju aktivnosti koje su sprovođene od relevantnih IPA institucija za pojedinačne IPA programe, Direktorat za upravljačku strukturu priprema sveobuhvatan pregled i posebno ističe ključne rizike u sistemu, koje je neophodno tretirati u predstojećem periodu.

Bonus video: