Bespovratna sredstva biznis planovima u Bijelom Polju

Za četiri kvalitetna programa ovo će biti vjetar u leđa, kazao je Smolović
2904 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Opština Bijelo Polje
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Opština Bijelo Polje

Odlukom o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu za 2019. godinu podržani su biznis planovi: ”Proširenje proizvodnih kapaciteta sirare”, ”Razvoj poljoprivrede-Stočarstvo”, ”Računovodstvena agencija-ovlašćeni računovođa" i “Osnaživanje žena sa invaliditetom u preduzetništvu”.

To je saopšteno danas u kabinetu predsjednika Opštine Petra Smolovića, sa kojim su korisnici programa “Žensko preduzetništvo” potpisali ugovore.

Česetitajući preduzetnicima Smolović je kazao da se radi o četiri kvalitetna programa, za koje vjeruje da će bespovratna pomoć biti jak vjetar u leđa u poslovanju.

“Istraživanja su pokazala da je kod žena primjetan strah od započinjanja sopstvenog biznisa i da imaju manji nivo samopouzdanja za razliku od muškarca. Ja sa ovog mjesta želim da ohrabrim sve naše sugrađanke da vjeruju u sebe i svoje ideje, a mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da pružamo podršku dobrim idejama i planovima”, kazao je predsjednik Smolović, podsjećajući da je ta opština sa zadovoljstvom ušla u ovaj projekat, te da je budžetom za 2020. godine udvostručen iznos sredstva za projekte ženskog preduzetništva.

Hristina Nedović je kazala da je došla iz Slovenije na porodično imanje sa ciljem da započne poljoprivredni biznis zasnovan na uzgoju stoke.

„Želim svojim primjerom da podstaknem mlade iz Crne Gore da se ne iseljavaju iz naših sela da ne napuštaju svoju domovinu, jer se na selu može lijepo živjeti. Ja sam se prije godinu dana vratila iz Slovenije u Prijeloge i namjeravam da održim porodično imanje i da se bavim poljoprivredom“, kazala je Nedović.

Za Milku Stojanović iz radionice Zlatne ruke ova podrška znači mnogo, naročito kako je kazala, za žene sa invaliditetom koje će uz pomoć ovakvih programa zasnovati radni odnos i doprinijeti porodičnom budžetu.

„Jeste malo sredstava, ali dovoljno za početak same djelatnosti, u nedostatku opreme, u nedostatku radnog prostora i svega onoga što bi trebalo da čini resurse jednog uspješnog biznisa. Zato je ovo prvi korak, a nadam se da neće biti ni poslednji, da se podržavaju takvi programi gdje mi žene imamo satisfakciju da izdržavamo porodicu“, navela je Stojanović.

Elvira Mulić iz Orahovice će sredstva iskoristiti za unapređenje kapaciteta sirare i povećanje grla muznih krava, a sugrađanka Suzana Veličković je otvorila svoju kancelariju koja se bavi računovodstvenim poslovima.

„Ja sam aplicirala za sredstva i tražila sam kvalitetan program koji će da nas uveže sa poreskom upravom i nadam se da ću uspjeti u svojoj zamisli jer početak je dobar“, navela je Veličković.

Projekat o podršci ženskom preduzetništvu koji će biti nastavljen i naredne godine, pokrenut je na inicijativu Ženske političke mreže.

Bonus video: