MCP: Oformljen Odbor za odbranu svetinje

Iz Mitropolije je rečeno da je svojevrsni sabor naroda Boke, kako su ga okupljeni nazvali, blagoslovio arhijerejski namjesnik bokokotorski, paroh kotorski, protojerej – stavrofor Momčilo Krivokapić, a prisustvovao mu je i predsjednik opštine Budva Bato Carević
13177 pregleda 29 komentar(a)
Sa tribine, Foto: Www.mitropolija.com
Sa tribine, Foto: Www.mitropolija.com

U grbaljskom Manastiru Podlastva sinoć je oformljen “Odbor za odbranu svetinje”, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

"U grbaljskom Manastiru Podlastva sinoć je oformljen “Odbor za odbranu svetinje”, a brojni građani iz sve četiri bokeške opštine pristigli na tribinu „Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine“, u organizaciji Matice Boke i Narodne biblioteke Budve, razgovarali su sa mitropolitom crnogorsko-primorskim o načinu daljeg djelovanja zbog jučerašnjeg usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Usvajanje zakona izazvalo je nezadovoljstvo vjernika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, koje se manifestovalo i blokiranjem saobraćajnica širom Crne Gore, među kojim i raskrsnice na magistrali ka Kotoru, Budvi, Tivtu i Radovićima", piše na sajtu MCP.

Iz Mitropolije je rečeno da je svojevrsni sabor naroda Boke, kako su ga okupljeni nazvali, blagoslovio arhijerejski namjesnik bokokotorski, paroh kotorski, protojerej – stavrofor Momčilo Krivokapić, a prisustvovao mu je i predsjednik opštine Budva Bato Carević.

U ime Matice Boke prisutne je pozdravio Ivo Knežević.

„Pitanje svih pitannja je da li bi nas bilo danas ovdje da nije bilo hrabrosti i žrtava naših predaka“, poručio je Knežević.

U uvodnoj riječi u ime Inicijativnog odbora za obilježavanje Bokeljskog ustanka 1869. godine Željko Ćetković se osvrnuo na istorijat ovog značajnog događaja i da su bokeški ustanici primorali Tursku i Austrougarsku da naprave savez protiv njih.

„Ja danas vjerujem, ako smo složni kao prije 150 godina, da možemo da postignemo sve što su zahtjevi savremenog doba“, kazao je Ćetković.

Nakon izlaganja akademika Zorana Lakića, dr. Miroslav Luketić, mr. Sava Martinovića i Marka B. Ivanovića, obratio se paroh gornjogrbaljski Mijajlo Backović.

“Upravo dok je trajao ovaj skup u Nikšiću policija je tukla građane koji su se skupili ispred hrama, a u Beogradu ispred ambasade Crne Gore studenti sa svojim profesorima i opozicioni političari izražavaju svoje neslaganje sa ovim zakonom”, kazao je otac Mijajlo Backović.

On je kazao da “Crkva Božija nikada neće ostaviti svoj narod” i da se u Crnoj Gori dešava apsurdna situacija da “nekršteni hoće da osnivaju Crkvu”.

“Ovo je svojevrsni sabor Bokelja ovoga kraja. Večeras vidim da imamo Grbljana, Krivošijana, Maina, Pobora, Paštrovića, Budvana, Novljana, znači svi Bokelji su tu. Pitamo našeg Vladiku kako ćemo da nastavimo. Znam da su Mitropolit i Vladika Joanikije juče prepustili vjernom narodu isključivu organizaciju, nakon čega se priključilo sveštenstvo i naše NVO. 45 ruku, među kojima nažalost i naša braća Rimokatolici i Muslimani podigli su svoje ruke i pored molbe Mitropolitove da se odloži, da sačekamo Rođenje Hristovo. Nisu pristali slušajući bezumlje jednog čovjeka”, kazao je otac Backović.

On je naznačio da je za njega Zakon ništavan i da ga ne priznaje jer je donesen "na krajnje neustavan način."

Istakao je i da su građani okupljeni u Manastiru glasanjem sinoć ostali pri zakletvi koju su dali na Trojičidanskom, a zatim i na Svetovasilijevskom saboru, kao i prethodne noći kada su rekli da će baraniti svoje svetinje i da će u svim gradovima napraviti odbore.

Na poziv jednog od učesnika tribine “onima koji su glasali DPS da to više nikada ne urade”, otac Backović je kazao da “onoga trenutka kada je ta stranka počela da goni Crkvu Božiju kroz svoj program, institucionalno, od tog trenutka morate da odlučite da li ćete da budete članovi DPS-a ili Crkve Božije”.

Domaćin tribine u Manastiru Podlastva bila je mati Akvilina, namjesnica ove Svete obitelji.

Povodom obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj, u manastiru Podlastva organizovan je okrugli sto na temu „Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine“, u organizaciji Matice Boke i Narodne biblioteke Budve.

"Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine, u istoriji poznat i pod imenom “Krivošijski ustanak” izbio je zbog odluke Beča da i u Boki Kotorskoj sprovode Zakon o vojnoj obavezi. Do tada su Bokelji imali privilegiju da služe vojni rok u svojoj domaćoj narodnoj straži, koja se jedino starala o odbrani Boke Kotorske. Povodom obilježavanja 150 godina od ustanka u Boki Kotorskoj, u organizaciji Matice Boke prethodno je položeno cvijeće na spomen-ploču palim borcima Bokeljskog ustanka 1869, a u manastirskoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služen parastos poginulim ustanicima“, zaključuju iz Biblioteke Budve.

Bonus video: