Amfilohije: Glavnu ulogu u svemu ima Đukanović, on je najveći izdajnik, a Zakon najveća izdaja Crne Gore

Na pitanje “možemo li da opravdamo ime bokeljskih ustanika, da nastavim o njihovim putem i da krenemo na ulice” kazao je da "za tim nema potrebe i da treba ratovati duhovno, moćnijim, Božjim putem i da je dosta bilo krvi"
59022 pregleda 120 komentar(a)
Amfilohije na skupu u Podgorici prije dva dana, Foto: Boris Pejović
Amfilohije na skupu u Podgorici prije dva dana, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.12.2019. 14:33h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je sinoć na tribini u grbaljskom manastiru Podlastva da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti “bezumlje kojim se samo pravoslavni hramovi namjeravaju otimati i to takvo da te vrste nema u Evropi”.

U Manastiru Podlastva sinoć je oformljen Odbor za odbranu svetinje.

“Ali, neće to moći zbog otpora naroda i Crkve. Traže od nas da se registrujemo. Na tu temu sam rekao premijeru: “ja treba vas da registrujem, a ne vi mene”. Ova Mitropolija je stvorila Crnu Goru davši joj i ime. Traže da granice Crkve budu u skladu sa granicma sadašnje Crne Gore, a ja ih pitam onda što ćemo sa Sv. Vasilijem Ostroškim Zahumsko – hercegovačkim iz Stare Hercegovine. Ja se iskreno nadam da će ova nesreća da se završi, ali bez sumnje treba reći da glavnu ulogu u svemu ima g. Đukanović”, kazao je mitropolit, a piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP)

Na opasku da “nije dovoljno strog prema njemu i da je odlično Vučića “oprao”, Amfilohije je istakao da je ne jedanput od 2008. kazao da je "najveći izdajnik Crne Gore Milo Đukanović, a sada i da je Zakon takođe najveća izdaja Crne Gore."

Povezani članci

28. Decembar 2019.

MCP: Oformljen Odbor za odbranu svetinje

Na pitanje “možemo li da opravdamo ime bokeljskih ustanika, da nastavim o njihovim putem i da krenemo na ulice” kazao je da "za tim nema potrebe i da treba ratovati duhovno, moćnijim, Božjim putem i da je dosta bilo krvi."

“U skupštini Crne Gore umrla je pravda i pravo”, kazao je mitroplit.

Na tribini je, kako piše na sajtu MCP, mitropolit Amfilohije govorio o pozitivnim primjerima ophođenja policajaca u prekjučerašnjim dešavanjima, koji su mu prilikom zaustavljanja na putu od Cetinja do Podgorice kazali “Vladiko blagoslovite, imate punu našu podršku”.

"Podsjetio je i na poslanike muslimanske vjeroispovjesti koji su “stali u odbranu pravoslavnih svetinja”. Podsjetio je na primjer Isa Mahmutovića koji svojedobmo nije želio da ruši lovćensku kapelu, zbog čega je dobio otkaz", piše na sajtu MCP.

“Sreo sam se sa njegovim sinom prije godinu u Parizu i dodijelio mu Zlatni lik Svetog Petra Cetinsjkog Tajnovidca. Plakao je kao malo dijete”, kazao je Mitropolit.

Iz Mitropolije je rečeno da u svim hramovima pravoslavne Crne Gore do Božića zvone mrtvačka zvona svaka dva sata i održava se moleban i molitva Presvetoj Bogorodici za spas i napredak.

"Jedan od prisutnih konstatovao je da opšta i politička situacija ozbiljna, navodeći šta se sve desilo ovih dana i pitao je za dobijanje blagosolova da se organizuju sami da se bore ili da se predaju jer trećeg puta nemaju. Mitroplit je kazao da Crkva blagosilja samo duhovnu i moralnu borbu", piše na sajtu MCP.

"Obnavlja se duh 12. jula"

Mitropolit Amfilohije je, služeći danas liturgiju u Cetinjskom manastiru, kazao da se u Crnoj Gori obnavlja duh dvanaestog, a ne trinaestog jula.

On je, kako se navodi na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, kazao kako se nada da će "Bog urazumiti" aktuelnu vlast da se "otkažu duha bogoubilaštva, mržnje prema Crkvi i otimanja crkvene imovine i skrnavljenja svetih hramova".

„Nadam se da će se istinski vratiti izvornim hrišćanskim, pravoslavnim, i ove svetinje vrijednostima, izvornim evropskim vrijednostima koje se temelje upravo na onom izvornom hrišćanskom duhu, na vjeri u Hrista Bogočovjeka – Boga ljubavi", kazao je mitropolit Amfilohije.

On je, kako se dodaje, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je preksinoć usvojen u crnogorskom parlamentu, nazvao "bogoubilačkim i bratoubilačkim", te ocijenio da se zakonom "unižava i gazi Crkva Božja pravoslavna – Crkva Hristova, na kojoj je sagrađeno sve što je časno i čestito u istoriji Crne Gore."

Bonus video: