"NISMO PROTIV DRŽAVE, NE PODRIVAMO PRAVNI POREDAK"

MCP: Napad na policiju je podmetačina crkvi, nepravedno prozivanje Amfilohija

"Podržavamo njegov poziv za dijalog ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje", saopšteno je "Vijestima" iz Mitropolije crnogorsko primorske
30404 pregleda 85 komentar(a)
Sa sabranja sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko primorske, Foto: Mitropolija.com
Sa sabranja sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko primorske, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 30.12.2019. 18:45h

Premijer Duško Marković danas nepravedno proziva mitropolita Amfilohija na odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimjereno upućuje nekakva ”upozorenja”, iako su i sam mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja, rečeno je "Vijestima" iz Mitropolije crnogorsko primorske.

"Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na policiju smatramo za podmetačinu Crkvi. Podržavamo njegov poziv za dijalog ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje", saopšteno je "Vijestima".

Saopštenje potpisuje svo sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske, koje je danas bilo na Sabranju u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju.

Iz MCP je saopšteno da su svi sveštenici, bez izuzetka, iskazali vjernost mitropolitu Amfilohiju, Mitropoliji i Patrijaršiji srpskoj.

"Sveštenstvo podržava da arhijereji preduzmu sve dostupne domaće pravne mjere i obrate se svim relevantnim međunarodnim institucijama radi zaštite imena, dostojanstva i imovine naše Svete Crkve", saopšteno je nakon Sabranja.

Mitropolit je upoznao sveštenstvo sa činjenicom usvajanja i proglašenja novog "anticrkvenog zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiji je cilj slabljenje naše Crkve i otimanje crkvene imovine".

"I podsjetio na sve saborne aktivnosti, koje su preduzete kako bi se uticalo da do usvajanja ovakvog Zakona uopšte i ne dođe, kao što su Trojičindanski sabor u Podgorici i Svetovasilijevski sabor u Nikšiću. Mitropolit je ponovio da Crkva ne podstiče na demonstracije, osobito ne nasilne, niti poziva i podržava vjerni narod da se sukobljava sa Policijom, u čijim redovima su naša braća i sestre. To, s druge strane, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema našoj Crkvi koji su pratili donošenje ovog Zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti. Sveštenstvo i vjerni su, prije i iznad svega, pozvani da se mole Bogu da onima koji su na vlasti povrati razum, te da se trude da izgone ljudske grijehe, najprije iz sebe, pa onda i drugih, a, po riječima Svetog Pisma, oni se nikako drugačije ne izgone ”osim postom i molitvom” (Mt. 17, 21)", piše u saopštenju.

Istakli su da će sveštenstvo, u duhu sabornosti i jedinstva, čuvati dostojanstvo Crkve u smutnji koja je nastala zbog donošenja ovog "nesrećnog Zakona, pozivajući i sve vjerne da se ophode prema svojim susjedima, rođacima, prijateljima i sugrađanima u duhu mira i bratske ljubavi, pa i onda kad ne misle jednako o aktuelnim događajima".

"Blagodarimo vjernom narodu koji je pokazao izuzetnu odlučnost i riješenost da bude uz svoju Crkvu, odazvavši se na sve pozive naših episkopa na saborna okupljanja."

Preporučujemo za Vas