VIDEO Na hiljade građana na litijama u Crnoj Gori

Građani Berana se danima već mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti
40241 pregleda 96 komentar(a)
Berane litija, Foto: Čitalac Vijesti
Berane litija, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 03.01.2020. 22:09h

Više hiljada građana Berana i danas se u 16 sati okupilo ispred zgrade Opštine, u centru, odakle su pošli u mirnu litiju do manastira Djurdjevi stupovi.

Okupljeni su na polasku skandirali "ne damo svetinje".

Kolona se zatim kroz park uputila čitavom širinom ulice 29. novembar, i bila je nepregledno duga.

Iz porte manastira Đurđevi stupovi
Iz porte manastira Đurđevi stupovi(Foto: Tufik Softić)

Građani Berana se danima već mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Među njima je svakodnevno gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić (SNP) i veliki broj lokalnih funkcionera iz te i drugih partija koje vrše vlast u ovom jedinom opozicionom gradu na sjeveru Crne Gore.

Manastir Đurđevi stupovi u Beranama zadužbina je Nemanjinog sinovca Prvoslava Nemanjića i star je 806 godina.

Iz tog perioda u Beranama je i manastir Šudikova koji je bio u srednjem vijeku čuveno sjedište fresko-slikarske i prepisivačke škole.

Tadašnji umjetnici iz ovog manastira oslikali su i svjetski poznati fresku Gavran hrani svetoga Iliju u manastiru Morača.

U manastiru Đurđevi stupovi danas stoluje episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Žabljaćani nakon molebana, ponovo krenuli u litiju

Moleban Žabljak
Moleban Žabljak(Foto: Čitalac Vijesti)

Nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja veliki broj Žabljačana i večeras je krenuo u litiju.

Vjernici u Bijelom Polju sa upaljenim svijećama prošetali u litiji

Litija Bijelo Polje
Litija Bijelo Polje(Foto: Jadranka Ćetković)

Veliki broj vjernika i večeras se okupio na molebanu i litiji od crkve svetih Apostola Petra i Pavla do ckrve svetog Nikole u Nikoljcu. Besjedeći poslije molebana protojerej stavrofor Milan Stanišić je podsjetio na riječi Gospoda, gdje se dvoje ili troje sabere u moje ime ja sam sa njima”.

“Nas je ovih dana u ovome hramu i oko ovog hrama sabrano mnogo više od dvoje-troje, ali se sabiramo u ime Božje, i radi proslavljanja imena Božjeg i naših ugodnika. Prije svega tu smo da se pomolimo Presvetoj Djevi Bogorodici koja nam je rodila Sina svoga i Spasitelja Gospoda Isusa Hrista, radi nas i radi našega spasenja”, kazao je Stanišić.

On je pozvao vjernike da budu dostojanstveni u iskazivanju svog protesta protiv izglasavanja zakona o vjeroispovijesti i da slušaju svoje episkope i mitropolita i čine ono što oni blagosiljaju.

"Krsni hod" u Baru

Litija u Baru
Litija u Baru(Foto: Čitalac "Vijesti")

Više hiljada ljudi u šetnji gradom koju je crkva nazvala "krsni hod".

Preko 500 Mojkovčana u litiji

Mojkovac litiija
Mojkovac litiija(Foto: Čitalac "Vijesti")

Nakon molebana u crkvi Hristovog roždestva , nekoliko stotina Mojkovčana, predvođeni sveštenstvom, krenuli su u još jednu litiju , u znak protesta protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prema ocjenu učesnika, u litiji je bilo preko 500 građana.

„Svake večeri, nakon molebana u 17 sati u našem hramu , krećemo u litiju da iskaženo svoj odnos prema usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tako će biti i narednih dana. Sve nas je više i sve smo jedinstaveniji“- tvrde učesnici.

Moleban se svake večeri održava i u kolašinskoj crkvi svetog Dimitrija. Kolašinci će prvu litiju ulicama grada organizovati u subotu veče.

Pljevlja, više hiljade građana u litiji: Neće biti u opasnosti samo Sveta trojica nego i Husein pašina džamija

Pljevlja litija
Pljevlja litija

Više hiljada Pljevljaka i večeras okupilo se ispred crkve Svete Petke u Pljevljima kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Nakon molebana koji je služio vladika Mileševski Atanasije litija je krenaula ulicama grada. Vjernici su u rukama nosili ikone.

Na raskrsnici kod zgrade Opštine prisutnima se obratio otac Radomir Nikšević iz Herceg Novog koji je istakao da su Pljevljaci postali primjer Crnoj Gori i čitavom srpskom narodu kako se brane svetinje i kako se čuva ljudsko dostojanstvo.

"U svetom pismom se pominju sinovi tame i sinovi svjetlosti. Na nesreći našu sinovi tame su izglasali zakon o otimačini hramova i svetinja naše crkve. Neko je rekao sa pravom i tako treba da ih zovemo to su svetokradice. Do sada to nije bilo u našem narodu sada imamo i to. Oni koji hoće da ukradu svetinje, ali ne samo naše svetinje, jer ne može zakon selektivno da se odnosi. Zato nam je drago i blagodarimo našoj braći muslimanima širom Crne Gore koji su shvatili da neće samo ovaj zakon ako se usvoji biti u opasnosti Sveta trojica nego i Husein pašina džamija. Jer onaj ko je spreman da krade svetinju svog naroda onda će svakako prije ukrasti svetinju aroda kome ne pripada. Mi smo svi jedan narod, ali mi smo narod koji hoće da sačuva svoje dostojanstvo, svoj identitet. Naši su preci hiljadu godina gradili identitet. Oni nam kradu svetinje ne radi svetinja oni hoćE da nam ukradu identitet, da nas zavedu u drugi narod. To im ne damo“, rekao je Nikšević, prenoseći okupljenima blagoslov mitropolita Amfilohija.

On je kazao da nema toga koji će uspjeti da razbije jedinstvo našeg naroda i jedinstvo našeg sveštenstva.

„Hvala vam Pljevljaci i samo nastavite dok ne povuku ovaj zakon. Ako neće da ga povuku neka ga vrate ponovo u Skupštinu“, rekao je Nikčević.

Litija je potom prošla ulicom Kralja Petra I i Trovom do Crkve Svete Petke gdje se vjerujućem narodu obratio episkom Mileševski Atanasije.

Plužine: Pivljani i večeras šetali gradom

Plužine litija
Plužine litija(Foto: Čitalac reporter)

I u Plužinama je večeras organizovsna litija koju je predvodilo sveštenstvo uz prisustvo.velikog broja Pivljana.

Bonus video: