Nikšić sve više primamljiv za turiste

Najveći broj turista je iz Srbije, a zatim slijede turisti iz Kine, Francuske, Poljske. Prema riječima Muratovića, ono na čemu će TO napraviti veliki iskorak je organizovanje ili suorganizovanje manifestacija koje promovišu Nikšić
2298 pregleda 0 komentar(a)
Boris Muratović, Foto: Svetlana Mandić
Boris Muratović, Foto: Svetlana Mandić

Tokom 11 mjeseci prošle godine, opštinu Nikšić posjetilo je 15.804 turista, što je 46 odsto više u odnosu na godinu ranije, kada ih je bilo 10.807, dok je broj noćenja povećan za 18 odsto.

„Trend rasta je prisutan iz godine u godinu, a prošle godine je čak bio i najzapaženiji. Sa stanovišta trenda kretanja turističkih dolazaka i noćenja možemo biti zadovoljni, međutim kada su apsolutne vrijednosti u pitanju smatram da na osnovu svega onoga što opština Nikšič posjeduje, misleći pritom i na kulturno-istorijsko nasljeđe, prirodne ljepote, infrastrukturu, siguran sam da možemo više“, kazao je „Vijestima“ direktor lokalne Turističke organizacije (TO) Boris Muratović.

Upravo ove godine, prema riječima Muratovića, jedan od zadataka TO biće bolje pozicioniranje Nikšića na turističkoj mapi Crne Gore, što će dovesti do većeg broja gostiju.

„Radićemo aktivnije kako bi ljude privukli, ali i ubijedili, da ostanu duže u našem gradu. Tu Turistička organizacija ima i imaće značajnu ulogu sa aspekta promocije Nikšića kao turističke destinacije, a i sa aspekta valorizacije svih potencijala koje nikšićka opština ima“, kazao je Muratović.

Najveći broj turista je iz Srbije, a zatim slijede turisti iz Kine, Francuske, Poljske. Prema riječima Muratovića, ono na čemu će TO napraviti veliki iskorak je organizovanje ili suorganizovanje manifestacija koje promovišu Nikšić.

„U posljednja tri mjeseca prošle godine uključili smo se, kao organizatori, u dvije jako značajne manifestacije za naš grad, Boem fest i Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, jer manifestacije su ono po čemu je naš grad prepoznat i ono gdje bi TO trebalo da se profiliše. Programom rada je predviđeno da ove godine budemo uključeni u deset manifestacija, kako kao organizatori tako i kao podrška raznim manifestacijama u gradu“, kazao je Muratović.

Svjestan je činjenice da je veb portal „ogledalo“ jedne turističke organizacije i prvi „susret“ sa gradom, zbog toga namjeravaju da isti redizajniraju i obogate, ali i da štampaju propagandni materijal, poput mape grada i raznih brošura. Umjesto učešća po sajmovima, koji su iziskivali velike troškove, okrenuće se edukaciji i organizovanju radionica kako za zaposlene u TO, tako i za sve turističke poslenike u gradu.

Turistička Nova godina ove godine u gradu pod Trebjesom

Nikšić pravi iskorak u odnosu na prethodne godine na samo viđenje turizma u gradu i bolje pozicioniranje u našoj državi. Ove godine se turistička Nova godina održava 4. januara u hotelu ‘Onogošt’, iako je to prethodnih godina bilo organizovano na primorju“, kazao je Muratović.

Organizator turističke Nove godine, kojoj će prisustvovati turistički poslenici iz cijele Crne Gore, je Crnogorsko turističko udruženje.

Bonus video: