PRAVOSNAŽNA PRESUDA NASTAVNIKU IZ ŠAVNIKA

Šamaranje đaka košta 600 eura

Roditelji djevojčice nijesu htjeli da komentarišu presudu, niti su se pridružili krivičnom gonjenju. Oni su na sudu promijenili i iskaz, navodeći da su možda ishitreno prijavili nastavnika policiji jer im je djevojčica kasnije priznala da je u stvari pala dok se na odmoru igrala sa drugaricama
131 pregleda 21 komentar(a)
Milija Ćeranić (NOVINA)
Milija Ćeranić (NOVINA)
Ažurirano: 01.03.2018. 06:58h

Uprkos tome što su svi naknadno negirali da je nastavnik Obrazovnog centra u Šavnik Milija Ćeranić u aprilu prošle godine ošamario učenicu 2.razreda te škole, Osnovni sud u Žabljaku ga je osudio i kaznio sa 600 eura zbog krivičnog djela zlostavljanje.

Sud je na pouzdan način, piše u presudi, utvrdio da je okrivljeni 24.aprila 2017., oko devet časova u JU "Obrazovni centar" u Šavniku, na času matematike, zlostavljao maloljetnu oštećenu S.V. i prema njoj postupao na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Izvodeći nastavu, kao profesor razredne nastave, navodi se u presudi, on je učenici rekao da je “dužna da mu odgovori zbog čega nije napisala zadatak iz matematike, a zatim je jedanput prstima zamahnute otvorene šake udario u predio lijeve strane lica”.

Roditelji djevojčice nijesu htjeli da komentarišu presudu, niti su se pridružili krivičnom gonjenju. Oni su na sudu promijenili i iskaz, navodeći da su možda ishitreno prijavili nastavnika policiji jer im je djevojčica kasnije priznala da je u stvari pala dok se na odmoru igrala sa drugaricama.

Nastavnik je na suđenju ponovio raniju izjavu policiji da nije udario djevojčicu, već da je ščepao rukama jer je mislio da joj je pozlilo i da će pasti.

Tokom suđenja, koje je bilo zatvoreno za javnost jer je u pitanju maloljetno dijete, čulo se da je incident policiji prijavila tetka djevojčice. Takođe, svi saslušani svjedoci, među kojima roditelji i nastavnici, tvrdili su da ništa na djetetu nijesu vidjeli neobično nakon nastave.

Oštećena djevojčica ispričala je da im je nastavnik zadao dva zadatka, da je napustio učinionicu i da je kasnije, kada se vratio, bio ljut jer su bili nemirni. Ona je, međutim, tvrdila da je nije udario, a nije pominjala ni da joj je pozlilo i da je navodno ščepao rukama kako ne bi pala.

Jedan od svjedoka ispričao je kako je primijetio da djevojčica drži obje ruke na licu-obrazima, kao i da joj je ćerka rekla kako je učenici jedna strana lica bila crvena. “Na pitanje o čemu se radi, ona je prvo rekla "da nije ništa", a potom odgovorila "da ju je udario učitelj-okrivljeni".

Narednog dana, djevojčica je, piše u presudi, rekla majci plačući "nemojte majko da krivite učitelja, nije me on udario, ja sam slagala", odnosno, dodala je da je povrede zadobila prilikom pada na odmoru dok se igrala sa djecom.

Sud je zaključio da su svjedoci i oštećeni promijenili ranije iskaze policiji zbog odnosa u maloj sredini kakav je Šavnik i činjenice da će nastavnik i dalje predavati djevojčici.

U nalazu ljekara, potvrđenom na sudu, pisalo je da je ona imala crvene fleke na licu koje su najvjerovatnije mogle nastati od šamara.

Traže hitno izjašnjenje od jula 2017.

Iz Obrazovnog centra nijesu odgovorili na pitanja da li je i na koji način nastavnik sankcionisan. Ranije su saopštili da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Iz Ministarstva prosvjete je kratko saopšteno “Vijestima” da je traženo hitmno izjašnjenje škole u vezi sa presudom.

Osnovni sud na Žabljaku osudio je Ćeranića 19. 7.2017.

Preporučujemo za Vas