"Nacionalni savjeti da rade na promociji važnosti manjinskih naroda"

Zenka je naveo da je Zakon o manjinskim pravima i slobodama iz prošle godine, omogućio dvostruko veća finansijska sredstva za rad svim nacionalnim savjetima i da, s tim u vezi, očekuje veću produktivnost sa njihove strane
143 pregleda 3 komentar(a)
Mehmet Zenka, Sabrija Vulić, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Mehmet Zenka, Sabrija Vulić, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 28.02.2018. 20:19h

Nacionalni savjeti u narednom periodu treba da se adekvatno pozicioniraju u društvenom ambijentu i da rade na promociji važnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, smatraju predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Savjeta muslimana Crne Gore.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka posjetio je danas Savjet Muslimana Crne Gore i razgovarao sa njegovim članovima o značaju uloge savjeta u oblasti afirmacije i unaprijeđenja zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, te neophodnosti uske saradnje svih savjeta i resornog Ministarstva.

“Očekivanja Zenke su da Savjet Muslimana Crne Gore sve veću pažnju usmjeri na korišćenje kapaciteta koja im omogućava inovirani Zakon o manjinskim pravima i slobodama”, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Zenka je kazao da će Ministarstvo biti pouzdan partner svim nacionalnim savjetima i u narednom periodu na realizaciji aktivnosti u vezi sa sprovođenjem zakonskih garancija, srazmjerne zastupljenosti manjina u organima javne vlasti, kao i unaprijeđenja položaja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u oblastima od interesa.

Zenka je naveo da je Zakon o manjinskim pravima i slobodama iz prošle godine, omogućio dvostruko veća finansijska sredstva za rad svim nacionalnim savjetima i da, s tim u vezi, očekuje veću produktivnost sa njihove strane.

Prema njegovim riječima, savjeti treba da imaju ulogu generatora svega pozitivnog u vezi sa afirmacijom vrijednosti, identiteta i baštine naroda čiji su predstavnici.

Predsjednik Savjeta muslimana Crne Gore, Sabrija Vulić upoznao je Zenku sa aktuelnim problemima funkcionisanja Savjeta muslimana Crne Gore, istakavši pored ostalog, slobodu nacionalnog opredjeljenja i očuvanja identiteta muslimanskog naroda.

On je pozdravio komunikaciju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i pohvalio stav da svi akteri treba da rade zajedno na jačanju suživota u Crnoj Gori, ali i očuvanju identiteta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.