I Sveti Roko će dočekati goste u Lazaretu

Lazaret u Meljinama podignut je 1729. godine, a “živa” voda sa Savine dovedena je vodovodom još 1741. godine
436 pregleda 1 komentar(a)
Nino Radoš, Foto: Slavica Kosić
Nino Radoš, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.02.2018. 19:44h

Kapela Sv. Roka u turističkom kompleksu Lazaret, koji bi prve goste i nautičare trebalo da primi ovog ljeta, biće uskoro u potpunosti obnovljena.

Slikar Nino Radoš koji je dugo živio u Veneciji i koji je završio i UNESCO školu restauracije bio je zadužen za obnovu oslikanih dijelova kapelice.

Unutrašnjost kapele u Meljinama, izgrađene u 18. vijeku, u više navrata je prefarbana, počevši od doba Austrougarske, zatim Kraljevine SHS potom i Jugoslavije.

“Bili su zazidani otvori i svi su mislili da ne postoji ništa što je unutar crkve slikano. Slikani sloj pojavio se tokom čišćenja”, objašnjava Radoš.

On navodi da je bilo potrebno skloniti kablove, metal i uloške od cementa, da bi se došlo do zdrave površine.

“Skalpelom smo skidali slojeve i slojeve da bismo došli do originalnog sloja koji je bio jako oštećen i od koga su ostali samo fragmenti. Usljedila je idejna rekonstrukcija, retuširanje i došlo se do kompozicije koja oslikava originalno stanje u oltaru koji je posebno lijep. Urađena je nova slika koja će imati identične dimenzije i popuniće oltarski prostor, a ovo što smo sada našli ostavljeno je da možda bude obnovljeno u budućnosti”.

Prije devet godina restaurirana je slika Sv. Roka iz kapele u Meljinama koju su uradili hercegnovski konzervatori Goran Skrobanović, Aleksandar Vukasović i Biljana Vukasović. Slika veličine 135 sa 80 centimetara, rad nepoznatog majstora iz 19. vijeka, sada se nalazi u crkvi Sv. Jeronima u Herceg Novom.

Sveti Roko, ili kako ga još nazivaju Roh iz Monpeljea, je katolički svetac koji je dobio popularnost kao zaštitnik od kuge.

Samo u Italiji u njegovu čast podignuto je oko 3.000 crkava, kapela i oratorija. Sigurno najpoznatija je u Veneciji koju je oslikao Tintoreto. Najčešće se prikazuje sa psom.

Lazaret u Meljinama podignut je 1729. godine, a živa voda sa Savine dovedena je vodovodom još 1741.

Prema istorijskim podacima, zgrada Lazareta obnovljena je 1768.

Postojanje takvih ustanova svjedoči o visokom stepenu zdravstvene kulture toga doba, piše arhivistkinja Anita Mažibradić.

Lazareti su specifični zdravstveni objekti, karantinske stanice stalnog karaktera, locirani van gradskog jezgra i služili za upućivanje i zadržavanje zaraženih od kuge, ili onih za koje se posumnjalo da su oboljeli od te bolesti, ali i brodova i tereta.

Lazaret u Meljinama zatvoren je 1830. godine, a potom je korišćen u vojne svrhe da bi, pre nego je prešao u ruke novog vlasnika, bio i dječje odmaralište.

Meljinski Lazaret jedan je od najbolje očuvanih objekata mletačke arhitekture u Boki Kotorskoj.

U Državnom arhivu u Veneciji za njega takođe postoji izuzetno bogata dokumentacija o gradnji.

Investitor ulaže 70 miliona eura

Kompanija “Imperio Holdings” u kompleksu Lazareta gradi luksuzan turistički centar sa marinom u koji će uložiti 70 miliona eura.

Kompleks Lazaret sastoji se od sedam objekata povezanih unutrašnjim dvorištima, površine od oko 5.800 kvadrata.

Kompanija “Carine” Čedomira Popovića u maju 2013. kompleks je prodala tivatskoj firmi “ Imperio Holdings Limited Genadija Borisova za 12 miliona eura.

Bonus video: