Tivatski vodovod ne planira poskupljenje, ali to je do države

Za kupovinu vode iz regionalnog vodovodnog sistema, tivatski Vodovod će državnom preduzeću Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz Budve ove godine platiti ukupno 733 hiljade eura, oko 15 hiljada više nego lani
949 pregleda 0 komentar(a)
JP Vodovod i kanalizacija, Foto: Siniša Luković
JP Vodovod i kanalizacija, Foto: Siniša Luković

Preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat (ViK) ove će godine prihodovati ukupno 3.278.000 eura, što je oko 36 hiljada eura više nego u 2019.

Kako piše u Planu i programu rada ViK-a za 2020. godinu, najviše novca ta firma će prihodovati od isporuke i naplate vode potrošačima kojih je ukupno 9.275 u kategoriji fizičkih, odnosno 630 u kategoriji pravnih lica, pa se po tom osnovu očekuje ukupno 2.146.000 eura, što je za oko 42 hiljade eura više nego lani.

Na osnovu naplate usluga odvoženja otpadnih voda, od 3.666 građana spojenih na kanalizacionu mrežu i 359 korisnika usluge kanalizacije iz kategorije pravnih lica očekuje se prihod od 279 hiljada eura. Od mjesečne naknade za usluge, takozvane pogonske spremnosti, ViK očekuje da od potrošača naplati ukuopno 297 hiljada eura, dok će takozvani ostali prihodi te opštinske fime iznositi 505 hijada eura, od čega se najviše novca - 445 hiljada eura, očekuje od dotacija i donacija.

Ukupni rashodi ViK-a Tivat u 2020. iznosiće 3,27 miliona eura, od čega će najviše novca biti potrošeno za plate i naknade na zarade zaposlenih, što će koštati ukupno 892 hiljade eura.

Za kupovinu vode iz regionalnog vodovodnog sistema, tivatski Vodovod će državnom preduzeću Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz Budve ove godine platiti ukupno 733 hiljade eura, oko 15 hiljada više nego lani.

U Planu i programu rada piše i da ViK ove godine ne planira da poveća cijene svojih usluga, ali bi se to mimo njihovih očekivanja, „moglo dogoditi zbog novih zakonskih propisa“. Naime, po novom Zakonu o komunalnim djelatnostima, cijene vode za sve potrošače u Crnoj Gori koje su sada različite od opštine do opštine, ubuduće bi utvrđivala Regulatorna agencija za energetiku i one bi izvjesno, zbog namjere Vlade da se izjednače cijene vode za sve kategorije potrošača, za građane bile znatno veće od aktuelnih.

Tivćani trenutno vodu plaćaju po cijeni od 0,97 eura za kubuk za potrošače iz kategorije domačinstava, odnosno 1,94 eura za kubik za potrošače iz kategorije privrede. Kanalizacija u Tivtu košta 0,29 eura za građane, odnosno 0,58 eura po kubiku za privredu, dok mjesečna naknada za održavanje pogonske spremnosti iznosi 2,4 eura za fizička, odnosno 5,4 eura za pravna lica. Cijene usluga tivatskog ViK-a nijesu mijenjane od februara 2015.

Bonus video: