MUP: Odluka o eventualnoj zabrani prodaje petardi nakon analize

Iz MUP-a ističu da su odgovorno i sa dobrom namjerom prihvatili inicijativu Sindikata doktora medicine, određenih političkih partija i građana da se zabrani prodaja pirotehničkih sredstva koja predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje građana
2712 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2020. 14:49h

Ministarstvo unutrašnjih poslova će nakon detaljne analize donijeti odluku o eventualnoj zabrani prodaje petardi, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz MUP-a ističu da su odgovorno i sa dobrom namjerom prihvatili inicijativu Sindikata doktora medicine, određenih političkih partija i građana da se zabrani prodaja pirotehničkih sredstva koja predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje građana.

Ističu da su prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava uređeni Zakonom o eksplozivnim materijama te da je to pitanje je usklađeno sa propisima i standardima Evropske unije iz te oblasti.

"Navedenim zakonom je utvrđeno da pirotehnička sredstva razreda I (prskalice, fontane za torte, melodijske svjećice, itd) predstavljaju malu opasnost, stvaraju zanemarljivu buku, namijenjena su za spoljašnju i unutrašnju upotrebu, mogu se naći u prodaji tokom cijele godine i mogu se prodavati licima starijim od 16 godina života. Pirotehnička sredstva razreda II (petarde, boksevi, rimske svijeće, rakete, vulkani itd) predstavljaju malu opasnost, stvaraju malu buku, namijenjena su samo za spoljašnju upotrebu i mogla su se naći u prodaji od 20. decembra do 15. januara i prodavati, isključivo, licima starijim od 18 godina života. Ova sredstva se prodaju u objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde", navode iz MUP-a.

Ipak, dodaju da problem predstavlja i nelegalna prodaja pirotehničkih sredstava, te da se ta pojava mora suzbiti sinhronizovanim djelovanjem svih nadležnih inspekcijskih službi, a sve sa ciljem sprečavanja stavljanja u promet pirotehničkih sredstava za koja ne postoje dokazi da ispunjavaju tehničke zahtjeve i standarde, pa samim tim predstavljaju i povećanu opasnost pri upotrebi.

Iz MUP-a ističu da su pirotehnička sredstva koja se nalaze u prometu, a za koja Direktorat za vanredne situacije MUP-a daje dozvolu za stavljanje u promet i dozvolu za promet, sertifikovana od strane ovlašćenih evropskih laboratorija i da kao takva ispunjavaju tehničke zahtjeve za adekvatnu upotrebu.

"Odgovorno i sa dobrom namjerom prihvatili smo inicijativu Sindikata doktora medicine, određenih političkih partija i građana da se zabrani prodaja pirotehničkih sredstva koja predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje naših građana. Zakonom o eksplozivnim materijama, članom 45c propisano je da Ministarstvo unutrašnjih poslova može radi zaštite života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životne sredine i imovine da naredi da se skrati vrijeme prodaje pirotehničkih sredstava, kao i da ograniči prodaju i upotrebu pojedinih pirotehničkih sredstava, te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno da naredbu objavi u sredstvima javnog informisanja najkasnije do 1. novembra tekuće godine", navode iz MUP-a.

Uzimajući u obzir da je, kako navode, bilo i zloupotrebe i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, što je za posljedicu imalo ozbiljne povrede jednog broja osoba, među kojima ima i djece, Direktorat za vanredne situacije MUP-a će uputiti inicijativu predstavnicima Uprave policije, zdravstvenog sistema i drugim nadležnim organima za izradu precizne i detaljne analize o efektima upotrebe pirotehničkih sredstava za pomenuti prodajni period.

"Nakon analize, donijeće se odluka o eventualnoj zabrani prodaje pirotehničkih sredstava sa efektom eksplozije – petardi, budući da je korišćenjem ove vrste pirotehnike došlo do negativnih posljedica u prethodnom periodu. Napominjemo da se od 15. januara do 20. decembra ova sredstva ne mogu naći u legalnoj prodaji", zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Bonus video: