Ljekarima plate veće od aprila

Zdravstveni radnici neće od januara primati zaradu uvećanu za devet odsto
13042 pregleda 20 komentar(a)
Dodatno povećanje za sve zdravstvene radnike, osim direktora: Krivokapić, Foto: Zoran Đurić
Dodatno povećanje za sve zdravstvene radnike, osim direktora: Krivokapić, Foto: Zoran Đurić

Zaposleni u zdravstvu će tek u aprilu primiti uvećanu mjesečnu platu. Novi granski ugovor još nije potpisan, jer su reprezentativni sindikati nezadovoljni povećanjem od svega devet odsto. Međutim, martovska zarada i svaka naredna biće dodatno povećana, ali još nije definisano za koliko eura.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić “Vijestima” je kazala da će brzo da budu privedeni kraju razgovori sa premijerom, sa kojim razmatraju sa kojih je pozicija iz budžeta za zdravstvo moguće izdvojiti dodatna sredstva za povećanje plata. Ona je odgovorila da će se uskoro znati koliko će plate dodatno da budu povećane zdravstvenim radnicima, ali da jedino izvršni, direktorima zdravstvenih ustanova zarade neće rasti preko devet odsto.

Budžet za zdravstvo u 2020. godini iznosi 281 milion eura, a za plate će da bude izdvojeno 34 miliona eura više nego lani. Vlada je u novembru odlučila da se zaposlenima u zdravstvu i prosvjeti zarada od ove godine poveća za devet odsto, a 2021. još tri odsto na uvećanu zaradu.

8,25 iznosi koeficijent za zarade doktorima medicine, 10,50 za specijaliste i 11 za uže specijaliste. Sindikat je ranije tražio da koeficijenti budu između 10 i 13 za doktore medicine, za specijaliste 16, supspecijaliste 18. Predloženi su i koeficijenti za medicinske sestre i tehničare budu od 4,5 do osam, koliko bi imali oni sa završenim fakultetom.

Krivokapić je prošlog mjeseca kazala da nema ovlašćenja od članstva da potpiše povećanje zarada od devet odsto.

Ona je „Vijestima” ranije rekla da je održan Glavni odbor sindikata i da su ocijenili da je povećanje zarada od devet odsto neprihvatljivo. Istakla je da su zdravstveni radnici poručili da će se svim vidovima boriti za veće plate. Krivokapić i predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem krajem novembra prenijeli su da su zdravstveni radnici nezadovoljni, pa im je navodno saopšteno da će u naredne dvije sedmice dobiti odgovor da li je moguće da se iz nekih budžetskih pozicija za zdravstvo,kao što su bolovanja ili ljekovi, nađu dodatna sredstva za povećanje plata. Iz Sindikata doktora medicine juče su “Vijestima” kazali da je neodgovorno povećanje od devet odsto, odnosno od 50 do 80 eura zaposlenima, prezentovati kao ulaganje u zdravstvene radnike i njihov bolji životni standard, kako se često može čuti sa adrese resornog ministra.

Predsjednica tog sindikata Milena Popović Samardžić povećanje od devet odsto komentariše kao veliko razočarenje, nakon obećanja premijera koje je veoma kratko vrijeme ulilo nadu da se odnos Vlade prema ljekarima i crnogorskom zdravstvu mijenja. “Ipak, po ko zna koji put podsjetili su nas da će suštinske promjene zaobići zdravstveni sistem Crne Gore, jer nije na agendi prioriteta Vlade...”, ocijenila je.

Popović Samardžić je podsjetila da susjedne države najavljuju značajna povećanja zarada tamošnjim ljekarima, te da je posljednji primjer poruka premijera Makedonije da će plate doktorima povećati za 100 odsto.

Bonus video: