Za penziju Nade Orbović niko nije nadležan

Nikšićanka već šest godina pokušava da se izbori za penziju na koju je stekla sva prava
8699 pregleda 1 komentar(a)
Nada Orbović, Foto: Svetlana Mandić
Nada Orbović, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanka Nada Kosović Orbović već šest godina pokušava da se izbori za penziju na koju je stekla pravo, ali koju zbog neuplaćenih poreza i doprinosa ne može da ostvari.

Firma u kojoj je radila, „Montel Glava Zete“, nije joj uplatila iznos od nepuno pet hiljada eura za poreze i doprinose za period od 1. februara 2009. do 3. decembra 2012. godine kada je, kao tehnološki višak, napustila preduzeće uz isplatu otpremnine. Tada se poslodavac u ugovoru o prestanku radnog odnosa obavezao da će sve obaveze prema njoj izmiriti do 31. decembra 2013.

“Predala sam papire ze penziju 2013. godine, ali mi je postupak stopiran zbog neuplaćenih doprinosa, tako da zbog obaveza koje je firma morala da izvrši ‘kažnjavaju’ mene i još ne mogu da ostvarim pravo koje sam stekla za 35 godina radnog staža. Od tada počinje moja borba sa vjetrenjačama. Nema institucije u Crnoj Gori u kojoj nijesam bila i kojoj se nijesam obratila. Svima je njima žao, ali svi kažu da nijesu nadležni za moj slučaj. Izgleda da niko u Crnoj Gori ne zna ko je nadležan za to što mi nije plaćeno četiri godine staža“, priča Orbović koja je, kako kaže, jedina od radnika te firme, kojima takođe nije povezan radni staž, stekla uslov za penziju. Preduzeće je prije godinu i po otišlo pod stečaj i trenutno je u toku šesti oglas za prodaju imovine stečajnog dužnika koja se nalazi u opštini Danilovgrad i sedmi oglas za prodaju imovine na teritoriji opštine Cetinje.

„Niko se ne javlja za prodaju imovine, a sve se nadam da bi mi od tih sredstava mogao biti povezan radni staž. Ako propadne stečaj, plašim se da država neće preuzeti obavezu da mi poveže radni staž jer nijesam bila radnik u trenutku uvođenja stečaja. Išla sam i u Fond PIO zbog ovog novog zakona, ali ni u njemu nema mog slučaja“, kaže Orbović.

Firma joj je, kako ističe, ostala dužna pet-šest plata, ali na njih je „zaboravila“. Cilj joj je samo da dođe do penzije koja bi iznosila 120 ili 130 eura.

„Gdje god sam otišla svi se pozivaju na zakon, a ne obaziru se na ovo što sam ja zakonski stekla - pravo na penziju. Obraćala sam se i Socijalnom i oni kažu da su dužna djeca da me izdržavaju. Mislim da poslije 35 godina radnog staža niko nije dužan da me izdržava, već da mi država obezbijedi da dođem do svojih prava“.

Sa 16 godina je, kako ističe, počela da radi kao ugostitelj i radeći taj posao je i zaradila, ali ne i ostvarila, penziju.

„Imala sam nekoliko operacija i zdravstveno sam baš loše. Nijesam sposobna za rad. Strašno mi je da očekujem da mi neko da euro-dva da mogu da uzmem kremu za lice. Zamolila bih nadležne institucije da se nađe neka nadležna i za moj slučaj i da mi pomogne da dođem do mojih prava i počnem da primam penziju koju sam zakonski stekla“, apelovala je Orbović.

Stečajni upravnik “Montela” Ranko Radenović kazao je “Vijestima” da je Poreska uprava stavila hipoteku nad imovinom preduzeća zbog duga od preko 300 hiljada eura.

“Prvi novac koji dobijemo od prodaje, ako se neko javi, ići će Poreskoj upravi jer su oni prvi za naplatu, pa bi na taj način i Orbović, kao i ostalim radnicima, bio povezan radni staž”, kazao je Radenović.

U „Montelu Glava Zete“, koji je bio u vlasništvu „Montexa“ i Elektroprivrede, zaposleno je bilo 27 radnika. Oni su od 2010.do 2012. više puta organizovali proteste zbog neuplaćenih doprinosa, plata, kao i dugovanja na ime regresa, zimnice i toplih obroka.

Bonus video: