Agencija: Koncentracija PM10 čestica u Podgorici bila osam puta veća od dozvoljene

Iz Agencije su kazali da je u južnom regionu, odnosno na primorju, kvalitet vazduha danas bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti nijednog polutanta, dok su u centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica varirale tokom dana
3170 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Koncentracija PM10 čestica u Podgorici je tokom prethodne noći bila osam puta veća od dozvoljene, saopšteno je iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

Iz Agencije su kazali da je u južnom regionu, odnosno na primorju, kvalitet vazduha danas bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti nijednog polutanta, dok su u centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica varirale tokom dana.

Najveće koncentracije izmjerene su u Podgorici, gje je u dva sata ujutru koncentracija PM10 česticabila 411 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), a dozvoljena srednja dnevna vrijednost je 50 µg/m3.

U Pljevljima i Bijelom Polju je u ponoć zabilježena koncentracija PM10 čestica od 285, odnosno 107 µg/m3, dok je u Nikšiću u 11 sati ona iznosila oko 330 µg/m3.

„Prema poslednjim podacima sa mjernih stanica, u 18 sati koncentracija PM10 čestica iznosi 225,2 µg/m3 u Pljevljima, u Podgorici 128,7 µg/m3, u Bijelom Polju 101,7 µg/m3 i u Nikšiću 29,8 µg/m3“, kaže se u saopštenju.

Visokim zagađenjem vazduha smatra se satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3, dok veoma visoko zagađenje vazduha podrazumijeva koncentraciju tih čestica veću od 180 µg/m3.

Iz Instituta za javno zdravlje preporučuju svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva, da pri visokom zagađenju vazduha smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

Prema njihovim riječima, treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti na otvorenom pri kojima se diše brze ili dublje, kao što su trčanje i vježbanje.

Kada je u pitanju veoma visoko zagađenje vazduha, preporučuje se svima da izbjegavaju boravak na otvorenom, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje.

Na osnovu prognostičkog materijala, polje visokog vazdušnog pritiska će i naredna dva dana definisati vremenske prilike u našem regionu.

„Ne očekuje se ni jačanje vjetra, pa će i dalje biti uslova za temperaturne inverzije što će pak uslovljavati povećanu koncentraciju zagađujućih materija odnosno PM čestica u najnižim djelovima kotlina sjeverne i centralne Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: