Vodosnabdijevanje u Pljevljima otežano

Iz opštinskog preduzeća Vodovod su saopštili da im todatni problem predstavlja I to što su smanjene količine vode koju preuzimaju iz cjevovoda, koji se koristi za potrebe Termoelektrane Pljevlja
538 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vodosnabdijevanje potrošača niske zone sa vodovoda Pliješ i Breznica i bazena na Bogiševcu u Pljevljima je izuzetno otežano, a vodovodni sistem u gradu zbog minimalnih dotoka sa izvorišta Odžak, Breznica i Jugoštica zavisi od akumulacije Otilovići.

To je danas saopšteno iz opštinskog preduzeća Vodovod, koje je primorano da uvodi restrikcije u vodosnabdijevanju pojedinih dijelova grada.

Dug sušni period, uzrokovao je slabe dotoke vode sa svih izvorišta sa kojih se grad snabdijeva vodom.

Iz opštinskog preduzeća Vodovod su saopštili da im todatni problem predstavlja I to što su smanjene količine vode koju preuzimaju iz cjevovoda, koji se koristi za potrebe Termoelektrane Pljevlja.

“U večernjim časovima 16. Januara , došlo je do havarijskog pucanja glavnog cjevovoda za naselje Židovići – što dodatno otežava i onako teško stanje i prouzrokuje zatvaranje niske zone Pliješ. Nakon dopune bazena niske zone Pliješ i otvaranja 17. Januara , u 6 časova, u toku uspostavljanja vodosnabdijevanja, došlo je do havarijskog pucanja cijevi u ulici Narodne Revolucije DN 125 mm-niska zona-Pliješ- grad. Ovaj dodatni problem uslovio je cijelokupno zatvaranje bazena niske zone i trenutno potrošači niske zone nemaju vodu do završetka radova na sanaciji oba cijevovoda. Ekipe DOO “Vodovod“ Pljevlja su od ranih jutarnjih časova na terenu i vrše sanaciju kvarova, nakon čega će se uspostaviti vodosnabdijevanje potrošača niske zone grada. Izuzetno niske temperature i pojava vazduha i leda u instalacijama zbog zatvaranja vode, uzrokuju dodatne problem koji onemogućavaju DOO “Vodovod“ da uspostavi stabilnost sistema vodosnabdijevanja i utvrdi tačan režim restrikcija vode. Naime, zbog niskih temperatura potrebno je voditi računa kada se vrše restriktivne mjere, stoga, ekipe održavanja rade sve što je u njihovoj moći kako bi potrošači u što manjoj mjeri osjetili posledice aktuelnog problema”, navodi se u saopštenju Vodovoda.

Restrikcije u vodosnabdijevanju imaće potrošači koji se vodom snabdijevaju sa bazena na Bogiševcu- naselje Guke, Ulica Save Kovačevića, Dolovi I, II, III, IV, i Ulica Drvarska.

“Do poboljšanja hidrometeoroloških prilika imaće restrikcije vode u dnevnom režimu od nekoliko časova, a zavisno od dnevne temperature od 12 do 15 časova, koji je takođe uslovljen stabilnošću sistema i distributivnih cijevovoda. Na bazenu niske zone Pliješ, nakon otklanjanja kvarova na cijevovodima i stabilizacije, kao i na Bogiševcu, uvešće se restriktivne mjere u dnevnom režimu od 12 do 15 časova , a sve u zavisnosti od stanja u distributivnim cijevovodima i visine dnevnih temperatura. Na izvorištu Breznica pumpni sistem radi u automatizovanom režimu što znači da zavisi od količine vode na izvorištu i radi 24 časa, a ispadanje iz sistema se dešava ukoliko nema dovoljne količine vode. Potrošači visoke zone Pliješ trenutno nemaju problema sa vodosnabdijevanjem i pored izuzetno malih nivoa vode u bazenu. DOO “Vodovod“ Pljevlja moli potrošače za strpljenje, I poziva ih da zbog izuzetno niskih temperatura zaštite svoje instalacije i mjerne instrumente kako bi se eventualne posledice svele na minimum”, navodi se u saopštenju Vodovoda.

Bonus video: