SD Žabljak: Žabljaku hitno potrebna izgradnja savremenog azila

"Ovakva ustanova trebala bi biti opremljena po najnovijim standardima u kojoj bi psi koji su ostavljeni na ulici i zaboravljeni od vlasnika našli utočište i gdje bi im bila obezbijeđena puna zdravstvena zaštita i sterilizacija", dodaju u saopštenju
1188 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Opštinski odbor Socijaldemokrata Žabljak, tvrdi da proteklih dana na teritoriji te opštine dolazi do "bespomučnog trovanja pasa lutalica".

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin i iskazujemo ljudski i građanski protest protiv istog, budući da je u tradiciji Durmitoraca duboko utkana plemenitost prema životinjama, pa se nadamo da je ovo izolovan prestup pojedinaca koji se ubuduće neće ponoviti. Vrlo ozbiljno tretirajući ovu situaciju, pozivamo nadležne organe da ulože dodatne napore da se počinilac što prije otkrije i procesuira", navodi se u saopštenju.

"Nekolicina naših drugova i mještana, čiji psi su pretrpjeli posljedice ove nehumane akcije, obratili su se OO SD Žabljak sa inicijativom da ovo pitanje aktualizujemo i da se kao društveno odgovorni i dobrobiti grada agilni politički predstavnici angažujemo na promociji humanijeg postupanja prema životinjama, a posebno kod rješavanja pitanja zbrinjavanja pasa lutalica", dodaju u saopštenju.

Kako objašnjavaju, problem pasa lutalica je već godinama izražen u toj opštini.

"Svjedoci smo njihovog necivilizacijskog tretiranja kroz desetkovanje iz vatrenog oružja ili trovanje, pri čemu su ovakvoj torturi izloženi i vlasnički psi, a bezmalo i djeca koja redovito dolaze u kontakt sa životinjama, te tako bivaju izložena životnoj opasnosti. Smatramo da je u 21. vijeku, u uslovima civilizacijskih dostignuća i u turističkom mjestu sa brendom prirodnjačke oaze kakav je Žabljak, ovavak odnos nadležnih lokalnih službi nedopustiv i neprimjeren", navodi se u saopštenju.

"Svjesni ove delikatne situacije, Socijaldemokrate Žabljaka, kao participanti u lokalnoj vlasti, a preko svojih izabranih odbornika u skupštini grada, ubrzo će podnijeti prijedlog za hitno rješavanje ovog pitanja izgradnjom savremenog azila na teritoriji naše opštine, budući da je zvaničnim planskim dokumentom određena lokacija za njegovu izgradnju. Ovakva ustanova trebala bi biti opremljena po najnovijim standardima u kojoj bi psi koji su ostavljeni na ulici i zaboravljeni od vlasnika našli utočište i gdje bi im bila obezbijeđena puna zdravstvena zaštita i sterilizacija", dodaju u saopštenju.

"Takođe, aktivisti naše partije će u narednom periodu kontinuirano sprovoditi akcije na podizanju svijesti građana o zaštiti prava životinja, njihovom tretmanu i zakonskoj regulativi u toj oblasti, pa pozivamo sve ljubitelje životinja da nam se u toj akciji pridruže i doprinesu realizaciji ove ideje. Socijaldemokrate Žabljaka nastoje, a tako će biti i ubuduće, da se komunalni problemi u našoj opštini rješavaju kao životno važni i kroz intenzivan i umrežen rad svih nadležnih službi i građana, jer jedino tako možemo očuvati iskonsku vrijednost našeg mjesta, za koje tvrdimo da je najljepše na svijetu", zaključuje se u saopštenju OO Socijaldemokrata Žabljak.