I djeca zbog pića završe kod doktora

Istraživanje Ombudsmana "Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori" iz juna 2019. godine, pokazalo je da crnogorski učenici koriste alkohol u značajno manjoj mjeri od prosjeka EU zemalja
1208 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog pretjerane upotrebe alkohola tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ljekarska intervencija bila je neophodna za deset maloljetnih lica na teritoriji Crne Gore.

To su "Vijestima" kazali iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (HMPCG), navodeći da tokom praznika broj pacijenata koji su se javili zbog prekomjerne upotrebe alkohola nije bio povećan.

"Za traženi period, zbog pretjerane upotrebe alkohola u svim našim jedinicama na teritoriji Crne Gore, pomoć ljekara zatražilo je 67 pacijenata, od čega 10 maloljetnih lica", kazali su iz HMPCG-a.

Istraživanje Ombudsmana "Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori" iz juna prošle godine, pokazalo je da crnogorski učenici koriste alkohol u značajno manjoj mjeri od prosjeka EU zemalja.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika osnovnih i srednjih škola, a Nikšić je prepoznat kao posebno kritična opština.

U gradu pod Trebjesom, čak 31,3 odsto đaka, navodi se u dokumentu, dolazi u školu pod uticajem alkohola.

Slijede đaci iz Petnjice, gdje je taj procenat 14,3.

Istraživanje je pokazalo da najviše maloljetnika pije na primorju - 38,9 odsto, slijedi centralna regija sa 28 odsto.

Maloljetnici najmanje piju na sjeveru (23,9 odsto).

Od alkoholnih pića u najvećem procentu konzumiraju se pivo, vino i žestoka pića, djevojčice u većoj mjeri piju vino, a dječaci u najvećem procentu pivo.

"Važno je naglasiti da prepoznavanje određenih ponašanja kod vršnjaka predstavlja samo početni, ali svakako ne najprecizniji indikator. Uobičajeno je, kada je riječ o devijacijama, da je percepcija iznad nivoa činjeničnog ponašanja, a ovo iz nekoliko razloga. Prvo, nepoželjna ponašanja su veoma upadljiva, te mogu da kreiraju sliku prisutnosti u većoj mjeri nego što je to slučaj; drugo, postoje mehanizmi odbrane ličnosti koji posreduju u percepciji - oni koji puše, imaju tendenciju da percipiraju one koji puše u većoj mjeri kako bi na taj način opravdali vlastito nepoželjno ponašanje", navodi se u izvještaju i dodaje da isto važi i za sva ostala ponašanja.

U istraživanju navode da je ključno pitanje u upitniku bilo da li sami učenici koji su učestvovali u istraživanju koriste neke od psihoaktivnih supstanci, te da li se klade i kockaju.

"Rezultati ukazuju da, manje ili više učestalo, preko 37% ispitanih učenika koristi alkohol, svaki četvrti ide u kladionicu, te više nego svaki peti koristi cigarete".

Na osnovu rezultata, upućene su preporuke Vladi, ministarstvima prosvjete, zdravlja, rada i socijalnog staranja, sporta i mladih, kao i ministarstvu kulture, ali i lokalnim samoupravama.

Zaštitnik je Vladi preporučio da utvrdi sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za djecu, zasnovanu na pravima djeteta definisanim Konvencijom UN o pravima djeteta.

Preporučeno je i uspostavljanje odgovarajućeg i transparentnog sistema finansiranja za usluge promovisanja, prevencije i liječenja bolesti zavisnosti.

Bonus video: