Opština Mojkovac poštuje smjernice Vlade i neće da zapošljava

Mišnić za „Vijesti“ podsjeća da je Odluka o budžetu urađena “na bazi fiskalne strategije Vlade Crne Gore za period od 2018-2021
2379 pregleda 0 komentar(a)
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

U Opštini Mojkovac ove godine neće biti raspisivanja oglasa i konkursa za sva nepopunjena radna mjesta u lokalnoj upravi, tvrdi predsjednik Opštine Ranko Mišnić.

Odlukom o budžetu za ovu godinu, planirano je zapošljavanje sedam novih izvršilaca u lokalnoj administraciji, zbog čega bi iznos za zarade u organima i službama lokalne uprave bio 6,5 odsto veći nego lani.

Mišnić za „Vijesti“ podsjeća da je Odluka o budžetu urađena “na bazi fiskalne strategije Vlade Crne Gore za period od 2018-2021. godine, smjernica Ministarstva finansija, zahtjeva potrošačkih jedinica, kao i realne procjene budžetskih prihoda i rashoda...“ Tom odlukom, objašnjava on, predviđena su sredstva za nepopunjena radna mjesta koja su planirana već postojećim aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

80 zaposlenih je u organima i službama mojkovačke lokalne uprave, a rashodi za njihove zarade čine oko 34 odsto operativnog budžeta. Ovogodišnjim planom prihoda i rashoda bilo je planirano je da se za plate opštinskih službenika i namještenika potroši 856.250 eura.

“To je moralo da bude predviđeno budžetom. Međutim, ove godine, prateći smjernice Vlade Crne Gore koje se odnose na mjere ograničenja zapošljavanja u javnoj upravi, Opština Mojkovac neće raspisivati konkurse i oglase za nepopunjena radna mjesta. Izuzetak od toga su radna mjesta glavnog gradskog arhitekte i glavnog urbaniste. Za to smo dobili sve neophodne saglasnosti“, rekao je on.

Predsjednik Opštine objašnjava kako je prvi konkurs bio neuspješan, jer nije bilo nijedne prijave.

U organima i službama mojkovačke lokalne uprave je 80 zaposlenih, a rashodi za njihove zarade čine oko 34 odsto operativnog budžeta. Ovogodišnjim planom prihoda i rashoda bilo je planirano je da se za plate opštinskih službenika i namještenika potroši 856.250 eura.

Ministarstvo javne uprave prije nekoliko dana predložilo je nastavak mjere ograničavanja zapošljavanja u javnoj upravi do 31. decembra 2020. godine. Razlog za to je, kako je objašnjeno, “ispunjavanje predviđenih ciljeva smanjenja broja zaposlenih do kraja 2020. godine, pet odsto na centralnom i 10 na lokalnom nivou“. Prema aktuelnim pravilima, radni odnos u javnoj upravi je moguće zasnovati „uz saglasnost užeg kabineta Vlade, a prema jasno definisanoj proceduri i za jasno definisane izuzetke“.

Bonus video: