Vlada dozvolila Kolašinu da zaposli još 31 radnika

Kako su “Vijestima” kazali u kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, u kolašinskoj lokalnoj upravi nema novozaploslenih za koje nije dobijena saglasnost, uključujući i viskorukovodni kadar koji se imenuje na pet godina
3231 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović, Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović, Dragana Šćepanović

Iako je Vlada zvanično nastavila ograničavanje zapošljavanja u javnoj upravi do 31. decembra ove godine, uži kabinet dao je saglasnost za zapošljavanje na nedoređeno vrijeme za 31 službenika i namještenika u organima i službama Opštine Kolašin.

Kako su “Vijestima” kazali u kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, u kolašinskoj lokalnoj upravi nema novozaploslenih za koje nije dobijena saglasnost, uključujući i viskorukovodni kadar koji se imenuje na pet godina.

Planom optimizacije predviđeno je da je radni odnos u javnoj upravi moguće zasnovati samo uz saglasnost Užeg kabineta Vlade, a prema jasno definisanoj proceduri i za jasno definisane izuzetke.

“Saglasnost Užeg kabineta Vlade Crne Gore dobijena je za 31 službenika i namještenika u organima i službama Opštine, četiri sekretara, menadžera, glavnog adminsitratora, načelnika Komunalne policije, komandira Službe zaštite i sekretara SO. Saglasnost će biti zatražena još za dva radna mjesta u Agro biznis centru, koji posluje u okviru Sekreterijata za finansije“, kazali su u Bulatovićevom kabinetu.

Sve saglasnosti su dobijene tokom mandata aktuelne vladajuće koalicije - DPS, Grupa građana i Socijaldemokrate.

Prema važećim aktima o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, broj zaposlenih u kolašinskoj opštinskoj administraciji je 100. Za njihove bruto-zarade ove godine biće potrošeno više od 1,1 milion, što je za oko 150.000 eura više nego lani.

Povećanje broja zaposlenih lokalna vlast pravda “stvaranjem kadrovskih uslova za efikasno iefektivno obavljanje poslova i radnih zadataka“.

Prema zvaničnim podacima, tokom prve polovine 2019. godine, uži kabinet Vlade razmatrao je i odlučivao po 386 zahtjeva organa na nivou cijelog javnog sektora, kojima je traženo zapošljavanje 1.500 novih izvršilaca. U istom periodu, na nivou javne uprave zaposlena je 751 osoba.

Iz Vlade su ranije sapštili da je od početka primjene Plana optimizacije “ostvaren ukupan neto efekat smanjenja broja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 580“.

Bonus video: