Balkanci dišu najzagađeniji vazduh

Jedan od razloga zagađenosti vazduha je veliki broj starih automobila, kamiona i autobusa sa loše održavanim motorima
2451 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Države Zapadnog Balkana ne mogu same da se bore sa zagađenjem vazduha. Ako Evropska unija želi čist vazduh u svom balkanskom predsoblju, moraće u tome da mu pomogne, piše Frankfurter algemajne cajtung.

„Svake zime gradove jugoistočne Evrope, posebno Balkana, pokrije debela, prljava i gusta magla. Građanske inicijative i opozicija protestuju, vlade tvrde da se na tome mnogo uradilo i da stvari nisu ni upola tako crne kakvim se prikazuju. A onda dođe proljeće i problem se zaboravi, dok ne stigne nova zima. Spor oko zagađenog vazduha na Balkanu je ove zime posebno žestok. Pojedini gradovi regiona bilježe rekorde, a njihovi stanovnici unose u svoja pluća najzagađeniji vazduh na svetu. Čak se i u Pekingu i Nju Delhiju, koji baš nisu poznati po tome da su vazdušne banje, disalo lakše “ - piše njemački list.

Vlade u regionu u međuvremenu ne mogu više da ignorišu problem.

Kako se navodi u članku, čak je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priznao da je zagađenje u Beogradu i drugim gradovima Srbije realan problem, ali je dodao i da se s tim suočavaju i bogatiji i razvijeniji gradovi, poput Milana.

„Na to su Beograđanke i Beograđani odmah lakše prodisali, posebno nakon Vučićevog obećanja da će za šest do sedam godina problem biti riješen“, piše u članku frankfurtskog lista koji potpisuje novinar Mihael Martens.

Razloge tog fenomena, ocjenjuje se u tekstu, trebalo bi tražiti uglavnom u činjenici da se radi o najslabije razvijenom dijelu evropskog kontinenta.

„Jedan od razloga zagađenosti vazduha jeste veliki broj starih automobila, kamiona i autobusa sa loše održavanim motorima. U Srbiji se voze automobili prosječne starosti 17 godina. Ali i novi automobili znaju da budu veliki zagađivači, jer neke mehaničarske radionice između Beograda i Tirane vade iz njih katalizatore kako bi mogle da ih prodaju. Postoji i tehnički pregled, ali onaj ko poznaje prave ljude, uz određenu novčanu naknadu može da prođe kontrolu, bez obzira što vozi krntiju“ - piše Martens.

Pored saobraćaja, tu je još jedan problem.

„U gradovima poput Beograda, Skoplja ili Sarajeva još uvek se grije na ugalj ili drva. U Makedoniji se 2015. godine 62 odsto domaćinstava grijalo na drva. U siromašnim naseljima koja nastanjuju Romi loži se i smeće “, navodi se u članku.

Sve u svemu, pojašnjava novinar, Frankfurter algemajne cajtunga, bez obzira na najave o zabrani uvoza automobila koji ne odgovaraju normama Evropske unije, države Zapadnog Balkana koje nisu članice i nemaju pristup fondovima EU, ne mogu sopstvenim snagama da modernizuju infrastrukturu i poboljšaju kvalitet vazduha.

„Drugim riječima: ako EU želi čist vazduh u svom balkanskom predsoblju, moraće da mu u tome pomogne“ - zaključuje Martens.

Bonus video: