Nadležni da se ne ponašaju prema novinarima kao da su im potčinjeni

Analize o poslovanju medija pokazale da novca u medijskoj djelatnosti u Crnoj Gori ima, da vodeći mediji posluju pozitivno, ali da su uprkos tome medijski radnici su i dalje slabo plaćeni
410 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat medija Crne Gore pozvao je nadležne da ne zloupotrebljavaju funkcije i da se prema zaposlenima u medijima ne ponašaju kao da su im potčinjeni ili građani drugog reda.

Iz SMCG-a su povodom 23. decembra- Dana novinara, kazali da su izazovi sa kojima se suočavaju novinari i zaposleni u crnogorskim medijima protekle godine ostali nepromijenjeni i neke pozitivne pomake su gotovo anulirali negativni koji su se desili.

„Ni zakonodavstvo, na čije se izmjene predugo čeka i polažu određene nade, se nije mijenjalo, pa nije dat ni osnov za bilo kakve promjene na bolje“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, o pitanju bezbjednosti novinara i rješavanju ranijih slučajeva napada na njih ništa nije urađeno.

„Počeli smo da se suočavamo i sa hapšenjima novinarki i novinara uz objašnjenje da šire paniku navodno objavljujući lažne vijesti. To je ovogodišnji trend i već imamo troje novinara koji su bili hapšeni ove godine“, ističe se u saopštenju.

Prošle godine, kako su naveli, obaviješteni su da su neki od starih slučajeva (ubistvo Duška Jovanovića, primjera radi), vjerovatno konačno zatvoreni ali na štetu žrtvi, novinara i slobode medija, jer oni neće biti rasvijetljeni.

„To javno priznanje neuspjeha je došlo sa najviših adresa i sada je jasno da će neki od najtežih slučajeva napada na novinare teško biti riješeni i da niko zbog grešaka u istragama i dalje nije snosio odgovornost. Ni jedan pomak u starim istragama nije napravljen“, navodi se u saopštenju.

Iz SMCG-a su kazali da od pozitivnih događaja treba istići donošenje Kolektivnog ugovora u Javnom servisu Radio i Televizija Crne Gore (RTCG) koji je popravio materijalni položaj dijela zaposlenih, ali to nije dovoljno.

Iz SMCG su pozvali privatne medije da krenu putem RTCG-a i da konačno počnu da se ponašaju odgovorno prema svojim zaposlenima i počnu sa pregovorima u vezi kolektivnih ugovora na nivou medija.

„Izmjenjeni Zakon o medijima još nije usvojen, iako se o njemu priča dvije godine. Ni novi Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama (aktuelni Zakon o elektronskim medijima) nije usvojen, a to je uslov da se finansijsko stanje u lokalnim javnim emiterima popravi“, kazali su iz SMCG-a.

Ocjenjuje se da je pozitivno to što su analize o poslovanju medija pokazale da novca u medijskoj djelatnosti u Crnoj Gori ima, da vodeći mediji posluju pozitivno i da cifre kojima upravljaju tokom godine nisu beznačajne.

„Uprkos tome medijski radnici su i dalje slabo plaćeni“, smatraju u SMCG-u.

Kako su istakli, ako se uzme u obzir donošenje Koletivnog ugovora za RTCG može se zaključiti da je prošle godine bilo i napretka i nazadovanja što se tiče ekonomskog položaja novinara i uvećanja zarada u nekim drugim medijima.

„Paralelno sa tim u drugim medijima je bilo najava otpuštanja i smanjenja zarada i u jednom dijelu medija i standardno tešku situaciju u nekim lokalnim javnim emiterima“, kazali su iz SMCG-a.

U SMCG-u smatraju da je i negativno i to što se još čeka donošenje novih zakona u oblasti medija, što je bilo najavljivano za kraj prošle godine.

Oni su pozvali novinare na solidarnost, stalnu borbu i nepristajanje na kršenje prava koje im garantuju Ustav, zakoni i ostali važeći propisi, jer je, kako su rekli, to jedini način da poprave položaj na radnim mjestima.

Bonus video: