AGENCIJA ZA ZAŠTITU PRIRODE I ŽIVOTNE SREDINE:

"Tokom vikenda poboljšanje kvaliteta vazduha, u petak blago povećanje zagađujućih čestica"

Iz Instituta za javno zdravlje preporučili su svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici), da pri visokom zagađenju vazduha smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu
2035 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgorica (Ilustracija), Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori tokom vikenda, usljed pada pritiska i padavina, očekuje se poboljšanje kvaliteta vazduha, saopštili su iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i naveli da će visok pritisak sjutra usloviti blago povećanje koncentracije zagađujućih čestica.

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha pokazuju da je u južnom regionu kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine kazali su da je u centralnom i sjevernom regionu koncentracija PM10 čestica varirala tokom dana.

Visokim zagađenjem vazduha smatra se satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), dok veoma visoko zagađenje vazduha podrazumijeva koncentraciju tih čestica veću od 180 µg/m3.

Prema posljednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 sati, koncentracija PM10 čestica u Bijelom Polju iznosila je 105,2 (µg/m3).

Koncentracija tih čestica u Pljevljima iznosila je 22,9 µg/m3, Podgorici 39,1 µg/m3, a u Nikšiću 20,5 µg/m3.

Kako je saopšteno, u srijedu su najveće koncentracije PM10 čestica izmjerene u Pljevljima 387,5 µg/m3, Podgorici 255 µg/m3, Bijelom Polju 205,6 µg/m3 i Nikšiću 212,6 µg/m3.

„Minimalne izmjerene koncentracije tokom srijede su u Pljevljima 86,1 µg/m3, Podgorici 37,4 µg/m3, Bijelom Polju 42,6 µg/m3 i Nikšiću 31,8 µg/m3”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta za javno zdravlje preporučili su svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici), da pri visokom zagađenju vazduha smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

Kako su naveli, potrebno je ograničiti fizički zahtjevne aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje, kao što su trčanje ili vježbanje na otvorenom.

Kada je u pitanju veoma visoko zagađenje vazduha, preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje ili vježbanje) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Preporučujemo za Vas