Stanić: Privesti pravdi počinioce zločina u Štrpcima

"SDP podržava inicijativu da se formira Istraživačko-dokumentacioni centar u kojem bi se na pravi način prikupile činjenice i informacije o događanjiama tokom ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije sa akcentom na područje Crne Gore i naše državljane", rekao je Stanić
61 pregleda 7 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: Sdp.co.me
Mirko Stanić, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 27.02.2018. 14:42h

Portparol SDP-a Mirko Stanić pozvao je nadležne državne organe da u komunikaciji sa organima Srbije i Bosne i Hercegovine izvrše dodatni pritisak kako bi se pravdi priveli počinioci zločina u Štrpcima.

Danas se navršava 25 godina od otmice putnika iz voza “Lovćen” u mjesto Štrpci u BiH, poslije kojih je ubijeno 19 putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Zločin koji se odigrao je ostao bez kazne za inspiratore i počinioce, izuzev Nebojše Ranisavljevića koji je 2002 osuđen u Bijelom Polju. Komandant jedinice je osuđen u Hagu zbog drugih zločina, ali ne i zbog zločina u Štrpcima. Pozivamo nadležne državne organe da u komunikaciji sa organima Srbije i Bosne i Hercegovine izvrše dodatni pritisaka kako bi se pravdi priveli počinioci ovog gnusnog zločina. Podsjećamo da je tek prije par godina Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu protiv neposrednih izvršilaca, ali su zbog procesnih radnji oslobođeni. Zločini poput ovih ne smiju izblijeđeti u kolektivnoj svijesti građana Crne Gore kako se ne bi nikad više nikome ponovili. SDP podržava inicijativu da se formira Istraživačko-dokumentacioni centar u kojem bi se na pravi način prikupile činjenice i informacije o događanjiama tokom ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije sa akcentom na područje Crne Gore i naše državljane", rekao je Stanić.

Bonus video: