"zloupotreba obreda"

CPC: Litije SPC imaju isključivo političku svrhu

Poruke koje se mogu čuti na litijama ne pozivaju na mir, već traže nestanak Crne Gore kao suverene države, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve
4632 pregleda 27 komentar(a)
Sa skupa u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa skupa u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Litije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori imaju isključivo političku svrhu i umotane su u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i poruke koje ne pozivaju na mir, već traže nestanak Crne Gore kao suverene države, ocijenjeno je iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Iz CPC kazali su da se, iako se litije održavaju po pravilu samo povodom velikih hrišćanskih praznika, sada organizuju i u nepraznične dane, čime, kako su naveli, SPC dokazuje svoj stvarni politički karakter i cilj, potvrđujući se kao politička organizacija čiji je glavni i jedini zadatak poništenje nezavisnosti Crne Gore i stvaranje "Velike Srbije".

Kako su naveli, SPC u Crnoj Gori vrši litije isključivo u političke svrhe, umotane u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i poruke koje ne pozivaju na mir, suživot, slogu, praštanje i ljubav, već traže smjenu suverenističke vlasti i nestanak Crne Gore kao suverene države.

„Umjesto hriščanskih poruka, učesnici litija po Crnoj Gori sa uvezenim sveštenstvom, koji uglavnom nijesu državljani Crne Gore, govore da će svojim životima braniti srpske svetinje, iako znaju da crkvena imovina ne pripada SPC, već državi Crnoj Gori“, navodi se u reagovanju.

Iz CPC istakli su da su litije molitvena, svečana, saborna povorka vjernika predvođena svještenicima sa krstovima, zastavama, ikonama i drugim crkvenim obilježjima, koja se održava kao isključivo crkveni čin molitvenog obreda povodom velikih hriščanskih praznika.

Kako su dodali, u nezavisnoj Crnoj Gori do 1918. godine održavana je isključivo oko crkava i manastira, uglavnom o Božiću i Vaskrsu.

„Nikada nije održana ulicama crnogorskih gradova i sela, jer bi time izgubila svoj smisao isključivo crkvene molitve. SPC je litijama dala javni, prvenstveno politički karakter, zloupotrebljavajući bogoslužbenst ovog crkvenog obreda“, rekli su iz CPC.

Preporučujemo za Vas