usljed kiše i slabljenja visokog vazdušnog pritiska

Sjutra manja koncentracija PM10 čestica

Prema posljednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 sati, koncentracija PM10 čestica u Pljevljima iznosila je 287 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), Bijelom Polju 187,3 µg/m3, Podgorici 94,6 µg/m3, Nikšiću 40,3 µg/m3
794 pregleda 0 komentar(a)
Zagađenje vazduha Podggorica, Foto: Čitalac Vijesti
Zagađenje vazduha Podggorica, Foto: Čitalac Vijesti

Koncentracija PM čestica u vazduhu u urbanim sredinama sjutra će biti smanjena, usljed kiše i slabljenja visokog vazdušnog pritiska, saopšteno je iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine

Prema posljednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 sati, koncentracija PM10 čestica u Pljevljima iznosila je 287 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), Bijelom Polju 187,3 µg/m3, Podgorici 94,6 µg/m3, Nikšiću 40,3 µg/m3.

Visokim zagađenjem vazduha smatra se satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3, dok veoma visoko zagađenje vazduha podrazumijeva koncentraciju tih čestica veću od 180 g/m3.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine rekli su da je u južnom regionu kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta.

Kako su naveli, u centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica varirale su tokom dana.

Iz Instituta za javno zdravlje preporučuju svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva, da pri visokom zagađenju vazduha smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

Prema njihovim riječima, treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti na otvorenom pri kojima se diše brze ili dublje, kao što su trčanje i vježbanje.

Kada je u pitanju veoma visoko zagađenje vazduha, preporučuje se svima da izbjegavaju boravak na otvorenom, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje.

Preporučujemo za Vas