Bojana Jokić saslušana zbog fotografije na Fejsbuku

Fotografiju je Jokićeva na svom Fejsbuk profilu objavila krajem prošle godine.
35422 pregleda 46 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot, Facebook
Ilustracija, Foto: Screenshot, Facebook
Ažurirano: 11.02.2020. 21:59h

Predsjednica NVO LGBT Foruma Progres Bojana Jokić saslušana je jutros u policiji zbog fotografije na kojoj se vidi tabla crnogorske Ambasade u Sloveniji, na smetlištu.

Fotografija na profilu Bojane Jokić
Fotografija na profilu Bojane Jokić(Foto: Screenshot, Facebook)

Fotografiju je Jokićeva na svom Fejsbuk profilu objavila krajem prošle godine.

Jokićeva je za Vijesti kazala da joj je inspektorka pred kojom je dala izjavu u svojstvu građanina, kazala da je nalog za njeno saslušanje stigao iz Slovenije, posredstvom kancelarije Interpola.

“Apsolutno mi je nejasno zašto su mene targetirali zbog fotografije koja je bila na društvenim mrežama. To pitanje postavila sam I inspektorki, ali mi je ona rekla da nema nikakvih operativnih informacija I da izjavu imaju po nalogu kancelarije Interpola”, rekla je Jokićeva Vijestima.

Ona je od policije tražila i da joj kažu zbog čega je pozvana da da izjavu odakle joj slika:

“Ni ne znam odakle mi jer je bila objavljena svuda”, kazala je ona.

Isto je rekla I na saslušanju. U zapisniku o saslušanju piše da jeste objavila fotografiju, i da se ne sjeća sa čijeg profila je preuzela.

Jokićeva je Vijestima rekla da je pitala inspektorku da li su još nekog saslušavali zbog iste fotografije, ili je eventualnu nju neko prijavio.

“Rekla mi je da nijesu nikog više, da ona zna, ali da možda jeste neki drugi inspektor. Mislim da su u obavezi da mi kažu ako me neko prijavio, a ako nije, onda ovo šalje neku sasvim drugu poruku - da svaki sledeći put moram da pazim šta objavljujem, da me ne bi zvali. Sada ja osjećam strah od svake sledeće objave, iako niti vrijeđam, niti kršim zakon, niti sam bezobrazna”, rekla je ona.

Istakla je da ne zna zbog čega bi fotografija table Ambasade bila podložna cenzuri:

“Ako je ovo urađeno po nalogu Slovenije, izuzetno me strah što slijedi onda. Ne znam ni da li je ovo stvarno ispitivanje, da li je neko prijavio da imam veze sa tim, ili je ovo nešto drugo. Poslala sam mail Ambasadi Slovenije u Crnoj Gori I u CC stavila Delegaciju Evropske Unije u Crnoj Gori. Nadam se da će mi oni odgovoriti zašto sam targetirana zbog fotografije koja je bila u regionalnim medijima, a I sada je na makar 500 profila na Fejsbuku”, rekla je ona.

Tabla Ambasade Crne Gore u Sloveniji je skinuta u ranim jutarnjim satim 28. decembra, nakon čega se na društvenim mrežama i portalima pojavila fotografija table među smećem u kontejneru, koja se našla i na profilu Bojane Jokić.

Bonus video: