Primjer simfonije u odnosu između opštine i crkve

„Sveti Sava je uvijek savremen jer je svevremen, jer je otvorio onu nebesku perspektivu, onu vertikalu, jer je njegovo nasleđe danas sve bogatije i bogatije“, poručio je nikšićki paroh.
3040 pregleda 1 komentar(a)
Svetosavska akademija Plužine
Svetosavska akademija Plužine

U plužinskom Centru za kulturu održana je Svetosavska akademija sa koje je nikšićki paroh, protojerej Miodrag Todorović, poručio da su Plužine primjer simfonije u odnosu između opštine i crkve.

„Mislim da ste vi jedina opština u Crnoj Gori koja je organizator Svetosavske priredbe. Volio bih da vašim primjerom krenu i druge opštine i da se na nivou Crne Gore i njenih opština uspostavi simfonija svetovnosti i duhovnosti kao što je to ovdje urađeno. Upravo na tome je radio i Sveti Sava, da crkva i država budu u službi naroda. Svak na svom polju“, kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima ono što se treba potencirati je jedinstvo, kao što je to radio i Sveti Sava koji je, prema riječima Todorovića unio svjetlost i svetost u naš narod.

„Sveti Sava je uvijek savremen jer je svevremen, jer je otvorio onu nebesku perspektivu, onu vertikalu, jer je njegovo nasleđe danas sve bogatije i bogatije“, poručio je nikšićki paroh.

Kako je kazao, mnogo puta smo u istoriji gubili državu, ali smo opstali kao narod, „sačuvali narodnu nit, obraz“, i iako smo 500 godina bili bez države bili smo svoji na svome.

„To je nešto što su prepoznali i oni hristoliki vladari od dinastije Petrović, pa je od 1856. Godine, praktično od prvih škola u Crnoj Gori, Sveti Sava postao onaj koji je zaštitnik prosvete. I te svečanosti u Crnoj Gori bile su pravi narodni okup gdje je bila i vladarska porodica i gdje je bio i seljak i vojvoda i serdar i pismeni i nepismeni i vladika i pop, i kaluđer“, kazao je Todorović i dodao da nikada ne možemo izgubiti tu nit, a da ne izgubimo sebe.

„Kada neko kaže da je Sveti Sava okupator u pravu je. On je okupirao sve naše slabosti, sujete, sve naše strasti i primitivizme. On ih je okupirao silom duha, Hristovog vaskrsenja i silom koja je prohujala kroz narod i učinila ovaj narod evropskim, narodom koji ima veliko mjesto među drugim narodima“, poručio je Todorović i besjedu završio čestitkom koju je kralj Nikola uputio đacima i studentima uoči Savindana 1912. godine.

Na početku Svetosavske akademije prisutnima se obratio Milenko Mićanović, direktor Centra za kulturu koji je zajedno sa sveštenstvom Pive i Opštinom Plužine, tradicionalno organizovao pomenutu svečanost.

„Da bi se složili, obožili i umnožili na radost današnjeg dana i časnog krsta Hristovog i u ime naše budućnosti, mi vjerni narod Pive u ovim smutnim vremenima se obavezujemo da ćemo stati na put bogohulnicima, nevjernicima i da ćemo slijediti svetosavski put i sačuvati naše svetinje“, poručio je Mićanović.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su Marina i Ivana Knežević, Tatjana Vuković, podmladak i hor KUD-a „Piva“ , narodni guslar Zdravko Knežević i pjesnik Ranko Mićanović.

Brastvo sveštenstva Saborne crkve Sv.Vasilija Ostroškog u Nikšiću za djecu u Plužinama obezbijedilo je svetosavske paketiće koji su im sinoć podijeljeni, dok je slavski kolač sveštenstvo i monaštvo prelomilo sa vjernim narodom.

Bonus video: